Nem ütögetéssel állapítható meg a dinnye érettsége
2020. augusztus 2. 17:44

Hagyomány a görögdinnye kiválasztásánál a vásárlói szakértelem, az ütögetés és az egyéb praktikák. Valóban nagy szakértelmet igényel az érett dinnye kiválasztása, ám a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a figyelmet, nem a kopogtatás a legalkalmasabb módszer.

Az érettséget elsősorban a dinnyetermesztők állapítják meg úgy, hogy az ültetvény több példányából mintát vesznek, amit megkóstolnak. Mivel a görögdinnyét biológiai érettségben fogyasztjuk, erre az állapotra kóstolás nélkül is következtetni lehet bizonyos jelekből.

Ezek közé a jelek közé tartozik a dinnye kocsánya. Az érett görögdinnyének az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ezért a kocsány száradni, barnulni kezd. Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye tehát valószínűsíthetően még nem érte el a teljes érettséget. A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, ugyanis a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín is az érett állapotot jelzi.

Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye érett. Legtöbbször csak azt jelzi, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez a technika inkább a szezon végén lesz érdekes, amikor már a túlérett, belül löttyedt dinnyék kiszűrése a feladat.

Az sem mindegy, milyen körülmények között tárolt dinnyét vásárolunk. A görögdinnye frissen szedve a legfinomabb, ezért fontos, hogy a betakarítás után mielőbb a vásárlókhoz jusson. Noha látszólag jól bírja a tárolást, helytelen az a gyakorlat, amikor kánikulában a tűző napon – ahol akár 45-50 fokra is felmelegedhet –, nagy halomba rakva árulják a dinnyét.

Ha túl nagy a kupac, az alul lévő dinnyék megnyomódhatnak, amitől romlásnak indulnak. Különösen igaz ez a vékonyabb héjú fajtákra. A rossz tárolás ráadásul nem kedvez a dinnye ízének sem. A Nébih azt javasolja, ne olyan helyen vegyünk dinnyét, ahol nagy kupacban, tűző napon tartják.

A hivatal külön kiemelte, hogy nagyon figyeljünk oda a higiéniai körülményekre, ha felezett dinnyét vásárolnánk. Csak olyan helyen vegyünk féldinnyét, ahol az eladó kezet tud mosni, tisztán tartja a kést és az asztalt, valamint gondosan lefóliázza a dinnyefeleket.

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
MTI Hírfelhasználó