A civil támogatások jelentős része bújtatott pártfinanszírozás
2020. augusztus 3. 19:46

(Fotó: MTI/ EPA)

Az uniós költségvetés a következő hét évben csaknem 841 millió eurót, azaz mintegy 290 milliárd forintot osztana szét civil szervezetek között. Az elmúlt időszakban EU-s támogatások jelentős részét kapták olyan civil szervezetként bejegyzett politikai szervezetek, amelyek nyíltan balliberális értékeket képviselnek.

Ha az elmúlt hétéves költségvetést nézzük, akkor rendre olyan civil szervezetek kapták a támogatásokat – akár pályázaton keresztül, akár közvetlen forrásból –, amelyek politikai kérdésekkel foglalkoznak – mondta Nagy Ervin a XXI. Század elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

Az elmúlt évek alapján a tapasztalat rendre az, hogy a támogatásokat úgy csoportosították, hogy azokat a politikai irodákat támogatják, amelyek civil szervezetként vannak bejelentve, de indirekt befolyással élnek egy-egy tagállamban a politikára nézve.

Politikai döntés következménye az, hogy ki kap a költségvetési pénzből. Hiszen, sokszor olyan pályázatokat írnak ki, amelyek eleve kizárják a konzervatív, keresztény vagy más egyéb értékek mentén gondolkodó valódi civil szerveteket – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, a korábbi években a támogatások jelentős hányada olyan, civil szervezetként bejegyzett politikai szereplőkhöz áramlott, amelyek az egyes tagállamokban, így Magyarországon is nyíltan balliberális értékeket képviselnek. Mivel ezek az NGO-k, hazánkban és minden olyan országban, ahol nem a balliberális értékeket képviselő kormány került hatalomra, konkrét ellenzéki tevékenységet folytattak.

Sokszor az uniós pénzeket felhasználva civil jogi formák mögé bújva az ellenzéki pártokkal közös tüntetéseket szerveznek, akcióznak, és van rá példa, hogy politikai közleményeket is jegyeznek.

Ezek alapján ki lehet jelenteni azt, hogy az uniós költségvetésből érkező civil támogatások jelentős része bújtatott és illegális pártfinanszírozási tevékenység volt, és félő, hogy az marad a következő hét évben is – magyarázta.

Nagy Ervin úgy fogalmazott, jól látszik, hogy a döntéshozókban politikai motiváció húzódik. Az Európai Unióban van egy nagyon erős érdek lobbi, aminek a célja az, hogy ezek a civil pénzek ne olyan szervezetekhez kerüljenek, amelyek keresztény értékeket közvetítenének, vagy nemzeti öntudatot építenének, hanem olyan szervezeteknél kössenek ki, amelyek például a migrációval kapcsolatosan egy balliberális álláspontot képviselnek.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket
  Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket, a kiemelt ágazatok védelmét a költségvetés továbbra is jelentős forrásokkal támogatja majd - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az 58. Közgazdász vándorgyűlésen pénteken, Budapesten.
 • Megfenyegették az LMBTQ ellen fellépő gyermekvédőt
  „Óvatosan nácir*banc, mert be lesz törve a pofád! Tudom, hol laksz” – így reagált egy LMBTQ-aktivista Schittl Eszter posztjára, melyben arra kért mindenkit, hogy írja alá a CitizenGo petícióját.
 • Lenin Amerikában
  Ma, nemes egyszerűséggel ugyanazt látjuk Amerika ut­cáin, amit száz éve lehetett tapasztalni a cári Oroszországban. A rombolást, az önkéntes agitátorok erőszakos aktivitását, akik most „színes” mondókával kívánják lerombolni a normális világot... A fiatal, ütközetre vágyó embereket konspirált pozícióból hergelik idős, tapasztalt felbujtók.
MTI Hírfelhasználó