Frank Füredi: a kultúrharc az emberiség civilizációs vívmányait támadja
2020. augusztus 4. 22:26

A kultúrharc az emberiség civilizációs vívmányait támadja - erről beszélt Frank Füredi szociológus kedd este az M1 aktuális csatornán.

Videók | hirado.hu

A külföldön élő magyar szociológust annak kapcsán kérdezték, hogy Kultúrharc a múlt ellen címmel publicisztikát közölt, amelyben a többi között azt állapítja meg, hogy a modernkori társadalmak egyre inkább eltávolodnak hagyományaiktól, történelmi örökségüktől; a kulturális konfliktusok pedig abból adódnak, hogy különböző csoportok különféle meggyőződésből értelmezik a múltat.
   
A nyugati kulturális elit "igen jelentős része" magáévá tette azt a felfogást, hogy a jelenkor kulturális intézményei felelősséget viselnek az elődök bűneiért - mondta a szociológus.
   
Frank Füredi - részben a nyugati országokban tapasztalt szobordöntögetések kapcsán - úgy vélte, hogy "a kortársak egy része" úgy ítélkezik a múltról, mintha az akkori személyek és események a jelen részét képeznék.
   
"A múltat úgy nézik, mintha régi szobrok most élnének" - fogalmazott, majd úgy vélekedett, hogy a múlt elleni gyűlölet "a mostani társadalom és kultúra ellen szól", ezért törekvésük, hogy "újfajta történelmet találjanak ki".
 
Arról, hogy kinek a joga a történelem értelmezése, Frank Füredi utalt arra: Amerikában a fehér embernek nincs joga a múltról beszélni, mert annak kultúráját automantikusan a gyűlölet kulturájának tekintik. E vélekedéssel szembehelyezkedve Frank Füredi kifejtette: "ha a múlt és a jelen közti határt nem tudjuk megérteni, akkor semmit sem tudunk építeni a jövőben".
   
Szólt arról, hogy az identitáspolitikában hívők számára a cselekedetek helyett a bőrszín a meghatározó és az "új elit" célja, hogy egy "új amerikai embert" hozzon létre azért, mert amit az emberek "régen tanultak", az gyűlöletesnek tartják, és a fehér emberek indentitását nem tartják ugyanolyan fontosnak, mint más emberekét.

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Amerika szeretete
  Donald Trump úgy fogalmazott néhány napja egy beszédében a hazafias nevelést sürgetve: „fiataljain­kat Amerika szeretetére kell tanítani”, és azt is bejelentette, hogy országos bizottságot hoz létre a patrióta oktatás elősegítésére.
 • Áder: fel kell készülni a Covidnál súlyosabb válságokra
  "Fel kell készülnünk arra, hogy ezt a válságot - hacsak gyökeresen nem változtatunk eddigi életmódunkon - újabb, és akár a Covidnál jóval súlyosabbak követhetik" - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök szerdán, az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésszakán elmondott, videón közvetített beszédében.
 • Operatív Törzs - Maszk nélküli utas: nem indulhat a busz
  Ha a tömegközlekedési járművön utazó nem tartja be a maszkviselés szabályait, a járművezető felszólítja erre, és ha ennek nem tesz eleget, a vezető nem indul tovább járművével, felszólíthatja a szabály megszegőjét, hogy szálljon le, illetve rendőri intézkedést is kezdeményezhet.
MTI Hírfelhasználó