Tizenkét párt és koalíció indul a montenegrói parlamenti választáson
2020. augusztus 5. 13:53

Hat párt és hat koalíció indul az augusztus 30-ai parlamenti választáson Montenegróban - közölte a Vijesti.me podgoricai hírportál szerdán, miután lejárt a listaátadás határideje.

A 620 ezres Adria-parti állam 541 200 állampolgára jogosult voksolásra a választási bizottság adatai szerint.

A közvélemény-kutatások alapján várhatóan az 1991 óta kormányzó, Milo Djukanovic államfő vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) szerezheti meg ismét a legtöbb szavazatot, akár a voksok 41 százalékát is.

A felmérések szerint a legnagyobb ellenzéki szövetség, a Nyugat-barát Demokraták és a Demokrata Szövetség (Demos) koalíciójára a választópolgárok 24,5 százaléka szavazhat. A szerbbarát Demokratikus Front (DF) a voksok mintegy 16 százalékára számíthat. A többi induló támogatottsága feltehetőleg 10 százalék alatt marad. A parlamenti bejutási küszöb 5 százalék.

Az ország 2006-os függetlenné válása óta ez lesz az ötödik választás. Legutóbb 2016-ban voksolhattak az állampolgárok a 81 fős törvényhozás képviselőire. Akkor a legtöbb szavazatot a Milo Djukanovic miniszterelnök vezette Szocialisták Demokratikus Pártja kapta.

Többször is felmerült, hogy a koronavírus-járvány miatt a parlamenti választást későbbre halasztják, az illetékesek végül úgy döntöttek, erre nincs szükség, csak a kampány és a választások során is be kell tartani a szükséges óvintézkedéseket.

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket
  Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket, a kiemelt ágazatok védelmét a költségvetés továbbra is jelentős forrásokkal támogatja majd - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az 58. Közgazdász vándorgyűlésen pénteken, Budapesten.
 • Megfenyegették az LMBTQ ellen fellépő gyermekvédőt
  „Óvatosan nácir*banc, mert be lesz törve a pofád! Tudom, hol laksz” – így reagált egy LMBTQ-aktivista Schittl Eszter posztjára, melyben arra kért mindenkit, hogy írja alá a CitizenGo petícióját.
 • Lenin Amerikában
  Ma, nemes egyszerűséggel ugyanazt látjuk Amerika ut­cáin, amit száz éve lehetett tapasztalni a cári Oroszországban. A rombolást, az önkéntes agitátorok erőszakos aktivitását, akik most „színes” mondókával kívánják lerombolni a normális világot... A fiatal, ütközetre vágyó embereket konspirált pozícióból hergelik idős, tapasztalt felbujtók.
MTI Hírfelhasználó