Tizenkét párt és koalíció indul a montenegrói parlamenti választáson
2020. augusztus 5. 13:53

Hat párt és hat koalíció indul az augusztus 30-ai parlamenti választáson Montenegróban - közölte a Vijesti.me podgoricai hírportál szerdán, miután lejárt a listaátadás határideje.

A 620 ezres Adria-parti állam 541 200 állampolgára jogosult voksolásra a választási bizottság adatai szerint.

A közvélemény-kutatások alapján várhatóan az 1991 óta kormányzó, Milo Djukanovic államfő vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) szerezheti meg ismét a legtöbb szavazatot, akár a voksok 41 százalékát is.

A felmérések szerint a legnagyobb ellenzéki szövetség, a Nyugat-barát Demokraták és a Demokrata Szövetség (Demos) koalíciójára a választópolgárok 24,5 százaléka szavazhat. A szerbbarát Demokratikus Front (DF) a voksok mintegy 16 százalékára számíthat. A többi induló támogatottsága feltehetőleg 10 százalék alatt marad. A parlamenti bejutási küszöb 5 százalék.

Az ország 2006-os függetlenné válása óta ez lesz az ötödik választás. Legutóbb 2016-ban voksolhattak az állampolgárok a 81 fős törvényhozás képviselőire. Akkor a legtöbb szavazatot a Milo Djukanovic miniszterelnök vezette Szocialisták Demokratikus Pártja kapta.

Többször is felmerült, hogy a koronavírus-járvány miatt a parlamenti választást későbbre halasztják, az illetékesek végül úgy döntöttek, erre nincs szükség, csak a kampány és a választások során is be kell tartani a szükséges óvintézkedéseket.

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán: a kvóta átnevezve is kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi
  Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, miután lengyel és cseh kollégájával együtt másfél órán keresztül tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.
 • Azonosították az első magyarországi dinoszaurusztojás-leletet
  A pár centiméteres, ovális alakú, különös felülettel rendelkező tojásmaradvány az iharkúti ásatások során került elő, és vélhetően egy kistermetű ragadozó dinoszaurusztól származott; a megkövesedett fosszíliát a szakemberek csütörtökön mutatták be Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.
 • A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa-mérkőzést
  A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa döntőjét, a Bayern München-Sevilla mérkőzést csütörtök este a Puskás Arénában - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó