Friuli kormányzója a Szlovéniával közös határátkelők lezárását sürgette
2020. augusztus 5. 17:48

A balkáni migrációs útvonalon érkezők azonnali feltartóztatását sürgette az Olaszország és Szlovénia közötti határátkelők lezárásával Massimiliano Fedriga, az Olaszország északkeleti részén fekvő Friuli-Venezia Giulia tartomány elnöke szerdán a római parlamentben, az olasz belügyminiszter azonban nemmel válaszolt.

Massimiliano Fedriga kijelentette, hogy a tartomány "megtelt". Adatai szerint havonta mintegy ezer illegális bevándorló érkezik a balkáni útvonalon és Szlovénián keresztül az 1,2 millió lakosú Friuli-Venezia Giuliába. Azokat, akiket az olasz hatóságok fel tudnak tartóztatni, kéthetes időszakra karanténba helyezik egykori kaszárnyaépületekben.

A határmenti régiót 2018 óta vezető Fedriga, az ellenzéki Liga párt politikusa hangsúlyozta, hogy az Olaszország és  Szlovénia közötti valamivel több mint kétszázharminc kilométer hosszú határszakasz ellenőrzésére legalább további hatszáz-hétszáz katona kell. A belügyminisztérium az utóbbi héten a fegyveres erők száz katonájával erősítette meg a határtérség ellenőrzését.

"A Szlovéniával közös határátkelők lezárása szükségszerűvé vált a belépők tényleges ellenőrzésére, azonnal le kell állítani az illegális bevándorlók érkezését" - jelentette ki Massimiliano Fedriga a római parlament úgynevezett schengeni bizottságában tartott meghallgatásán. Javasolta, hogy az olasz és szlovén hatóságok közösen döntsenek, mely határátkelőket zárják le teljesen, miközben a többi esetében szigorítják az ellenőrzéseket. A kormányzó hozzátette, hogy Olaszországhoz képest jelenleg Szerbiában tízszer jobban terjed a koronavírus fertőzés, Boszniában pedig hússzor magasabb a járvány ereje.

Az Il Gazzettino helyi napilap értesülései szerint Luciana Lamorgese belügyminiszter máris nemet mondott a határátkelők lezárására. Megoldásként további katonákat ígért a területellenőrzéshez. A belügyi tárca bejelentése szerint felgyorsítják az illegális bevándorlók Szlovéniába való visszatoloncolását is. Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap adatai szerint január elseje és május 18. között 885 migráns érkezett a balkáni útvonalon Friuli-Venezia Giuliába, május 19. és július 31. között további 1463.

Eddig valamivel több mint hatszáz személyt fordítottak vissza Szlovéniába.

A kitoloncolás azonban a két ország közötti 1996-os megállapodás értelmében csak a határtól tíz kilométeres körzetben feltartóztatottakra vonatkozik, ezért az utóbbi időben a bevándorlók már nem csak a határig, hanem Udine városáig fizetik az őket szállító embercsempészeket.

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter többek között a migrációról egyeztetett ukrán kollegájával, Arszen Avakovval szerdán. A felek a két ország közötti biztonsági együttműködés keretében a fegyver-, kábítószer- és emberkereskedelemmel szembeni fellépés erősítését szorgalmazták. Az olasz hatóságok szerint a Földközi-tenger keleti feléből Olaszországba vezető migrációs útvonalat többek között ukrán bűnszervezetek tartják kézben.

Ezzel egy időben a római belügyi tárca bejelentette, hogy augusztus 10-től hetente két repülővel negyven-negyven tunéziait toloncolnak vissza az észak-afrikai országba.

A Lampedusa partjainál felállított Azzurra hajón kívül pedig egy további hajót horgonyoznak le a déli Calabria partjainál a bevándorlók elhelyezésére.

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Amerika szeretete
  Donald Trump úgy fogalmazott néhány napja egy beszédében a hazafias nevelést sürgetve: „fiataljain­kat Amerika szeretetére kell tanítani”, és azt is bejelentette, hogy országos bizottságot hoz létre a patrióta oktatás elősegítésére.
 • Áder: fel kell készülni a Covidnál súlyosabb válságokra
  "Fel kell készülnünk arra, hogy ezt a válságot - hacsak gyökeresen nem változtatunk eddigi életmódunkon - újabb, és akár a Covidnál jóval súlyosabbak követhetik" - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök szerdán, az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésszakán elmondott, videón közvetített beszédében.
 • Operatív Törzs - Maszk nélküli utas: nem indulhat a busz
  Ha a tömegközlekedési járművön utazó nem tartja be a maszkviselés szabályait, a járművezető felszólítja erre, és ha ennek nem tesz eleget, a vezető nem indul tovább járművével, felszólíthatja a szabály megszegőjét, hogy szálljon le, illetve rendőri intézkedést is kezdeményezhet.
MTI Hírfelhasználó