Az ellenzék a köztörvényes bűnözőknek is nagyobb bizalmat szavaz, mint a kormánynak?
2020. augusztus 6. 00:57

Rátóti Zoltán (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata nem fogadja el a megválasztott kuratóriumot, miután kiderült, hogy Vidnyánszky Attilát választották meg elnöknek.

Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, az előzményeket tekintve nem érte váratlanul őket a reakció.

Hozzátette: a döntés szeretné átalakítani a jelenlegi rendszert, várható volt, hogy lesz ellenállás.

Szerinte végre lehet higgadtan beszélni erről a kérdésről, hiszen – mint mondta – a közéletben áldatlan állapotok alakultak ki az utóbbi években, az ellenzék a köztörvényes bűnözőknek is nagyobb bizalmat szavaz, mint a kormánynak.

A kuratóriumi tag szeretne megnyugtatni mindenkit, aki ellenük nyilatkozatokat tesz, egyben szorgalmazta a visszatérést egy olyan alapvetéshez, amely mindkét oldal számára elfogadható: az egyetemet elvégző művészjelöltek a nemzeti kultúra letéteményesei kellene hogy legyenek.

„Az elszabadult indulatok alapján úgy néz ki, mintha most öt rosszakaratú ember összeállt volna a kuratóriumban, hogy felforgassa az intézményt. De tegyük fel a kérdést, valóban minden rendben volt az egyetemen? Nem volt morális, szakmai, vezetési és pénzügyi válság?” – fogalmazott Rátóti Zoltán.

Hangsúlyozta, senki nem szándékozik megingatni az egyetem önállóságát, illetve nem cél a jelenlegi oktatási rendszer felforgatása. Kijelentette, biztos benne, hogy az egyetemen tanítók közül senki nem válik földönfutóvá.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök a napokban azt üzente a kuratóriumnak és Rátóti Zoltánnak: Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán, sőt, minden értelemben földönfutók lesznek.

Kijelentéseivel kapcsolatban Rátóti azt mondta, Gyurcsány veszélyes és káros területre terelte ezt a témát.

Véleménye szerint nem veszélytelen egy ilyen fenyegetés, de nem akar vele foglalkozni. A hallgatói önkormányzattal nem az indulatokról, nem a petícióikról kellene tárgyalni, hanem a javaslataikról, az előremutató ötleteikről – mondta. Kiemelte, arról például senki nem beszél, hogy komoly béremelést is terveznek.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Amerika szeretete
  Donald Trump úgy fogalmazott néhány napja egy beszédében a hazafias nevelést sürgetve: „fiataljain­kat Amerika szeretetére kell tanítani”, és azt is bejelentette, hogy országos bizottságot hoz létre a patrióta oktatás elősegítésére.
 • Áder: fel kell készülni a Covidnál súlyosabb válságokra
  "Fel kell készülnünk arra, hogy ezt a válságot - hacsak gyökeresen nem változtatunk eddigi életmódunkon - újabb, és akár a Covidnál jóval súlyosabbak követhetik" - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök szerdán, az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésszakán elmondott, videón közvetített beszédében.
 • Operatív Törzs - Maszk nélküli utas: nem indulhat a busz
  Ha a tömegközlekedési járművön utazó nem tartja be a maszkviselés szabályait, a járművezető felszólítja erre, és ha ennek nem tesz eleget, a vezető nem indul tovább járművével, felszólíthatja a szabály megszegőjét, hogy szálljon le, illetve rendőri intézkedést is kezdeményezhet.
MTI Hírfelhasználó