A gyógytornászokat is a hiányos ápolólétszámhoz számolja Karácsony
2020. augusztus 6. 11:41

Budapest Főváros Kormányhivatala az ellenőrzésén megállapította, hogy a törvényben előírt és a gondozottak megfelelő ellátásához szükséges ápolói, gondozói létszám súlyosan hiányos. Az elvárt 109 helyett 60 ápoló dolgozik a félezer fős Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthonában.

Futó Barnabás ügyvéd a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, büntetőeljárás indult több hónappal ezelőtt a Nemzeti Nyomozó Irodánál foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés ügyében. Hozzátette: ezzel párhuzamosan a fővárosi kormányhivatal is megindította az eljárást, de a büntetőeljárásban még nincs gyanúsított.

Az ügyvéd, mint az egyik sértett jogi képviselője bizonyítási indítványt terjesztett elő annak érdekében, hogy meg lehessen állapítani, kit lehet meggyanúsítani ez ügyben.

Müller Cecília meghallgatását is kérte az ügyvéd

A bizonyítás keretében nemcsak ügyfelét, az otthonban elhunyt egyik édesanya gyermekét hallgatták meg, hanem kérte, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház igazgató főorvosát, Bodnár Attilát és Müller Cecília országos tiszti főorvost is hallgassák meg.

Hangsúlyozta: a főváros a felére csökkentette a dolgozói létszámot az otthonban, és ez okozta a Bajcsy-Zsilinszky Kórház vezetője szerint a katasztrófát, és ezt támasztja alá most a kormányhivatal vizsgálata is.

„Ha az említett két tanút is meghallgatja a nyomozó hatóság, akkor egyértelműen meg lehet gyanúsítani azt vagy azokat a személyeket, akiknek magatartása vagy mulasztása miatt történt a tömeges elhalálozás” – fogalmazott Futó Barnabás.

Karácsony pert fog indítani a kormányhivatal ellen

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem jól számolták ki a gondozói, ápolói létszámot, hiszen például a gyógytornászt nem számolták bele, ezért a fővárosi kormányhivatal határozata ellen polgári peres eljárást fognak indítani.

Ezt az állítást cáfolva az ügyvéd azt mondta, a gyógytornász nem része a gondozói személyzetnek.

Mint mondta, a sértettek közül eddig egy személyt hallgattak ki.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán Viktor: Ez egy másik taktika, mint a tavaszi volt
  Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. A kormányfő elsődlegesen a négynapos nyári EU-s csúcsot összegezte, amelyen tagállami kormányfők megegyezésre jutottak az EU költségvetése kapcsán.
 • Együtt újra sikerülni fog
  A Magyar Nemzetnek írt cikkében Orbán Viktor – egyebek mellett – a liberálisok módszereiről, a kereszténydemokrácia jövőjéről, valamint a soron következő választásról is szót ejt.
 • Magyarország járványügyi készültség állapotában van
  Magyarország járványügyi készültség állapotában van. Ahhoz, hogy ne kelljen bevezetni további szigorításokat, rendkívül fontos, hogy azt a néhány szabályt, amit ma bevezettünk azt szigorúan tartsa be mindenki – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó