Koronavírus - Egyes lengyelországi járásokban szigorítanak az intézkedéseken
2020. augusztus 6. 13:42

A koronavírus-fertőzések helyi gócpontjai miatt a 380 lengyelországi járás közül 19-ben szigorítanak a járványügyi intézkedéseken - közölte csütörtökön Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter.

Az érintett járások a déli vajdaságokban helyezkednek el, de néhány közülük a nyugaton fekvő Nagy-lengyelországi, valamint az ország központi részében található Lódzi vajdaságban található.

A járásokat két - szigorúbb (piros) és enyhébb (sárga) rendszerre átálló - csoportra osztják - tudatta a miniszter.

A "piros" járásokban újból bezárják többek között az edzőtermeket, a mozikat, ötvenre korlátozzák az esküvőkön és a temetéseken részt vevők számát, a köztereken kötelezővé teszik a szájmaszk viselését. Nem érintik a változások a fodrászatok, a boltok működését, valamint a köztéri gyűlések szervezését sem.

A "sárga" járásokban a szájmaszk köztéri viselését nem rendelik el, ott maradnak az országszerte érvényes, enyhébb szabályok. A kulturális, családi és a sportrendezvényeken e régiókban bizonyos korlátozásokat vezetnek be a létszámot illetően.

Szumowski a sajtókonferencián közölte: nem mutattak ki jelentős számú fertőzést a Balti-tenger melléki, "zöldnek" számító járásokban, annak ellenére, hogy ott jelentős a turistaforgalom. Ez szerinte arról tanúskodik, hogy nincs közvetlen összefüggés a nyári szabadságok és a járványhelyzet között.

A miniszter jelezte: a sziléziai bányákban, valamint más lengyelországi nagyvállalatokban végzett általános vírusszűrések miatt a legközelebbi napokban a kimutatott fertőzések napi növekménye magas lehet, naponta 500-700 esetre lehet számítani.

Az egészségügyi tárca adatai szerint csütörtökön a járvány március eleji kitörése óta rekordmagas napi növekményt jegyeztek fel, 726 új fertőzést.

Az országban 13 873 az aktív esetek száma, a járvány kitörése óta megfertőződött 49 515 ember közül 35 642-en felgyógyultak. Eddig 1774 koronavírusos beteg hunyt el, az utóbbi 24 órában tizennyolc.

MTI
Címkék:
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó