Belgium elutasította egy katalán politikus kiadását: Madrid Lluis Puigot kérte
2020. augusztus 7. 14:27

Az illetékes brüsszeli bíróság elutasította a spanyol legfelsőbb bíróságnak a Belgiumba menekült Lluis Puig korábbi katalán kulturális miniszter ügyében előterjesztett kiadatási kérelmét - közölte a helyi média pénteken.

Bélgica decide sobre la entrega a España del exconseller Lluís Puig

Lluis Puig (b) - elperiodico.com

beszámolók szerint a belga bíróság határozatában úgy vélekedett, a kiadatási kérelmet előterjesztő spanyol hatóság nem rendelkezett erre vonatkozó hatáskörrel.
   
A spanyol igazságszolgáltatás Lluis Puigot lázadással, zendüléssel, hűtlen kezeléssel és egyéb a bűncselekményekkel vádolja.
 
Az eljárás során Paul Bekaert, Puig ügyvédje azzal érvelt, hogy ügyében eljárni a spanyol legfelsőbb bíróság nem, kizárólag katalán bíróság rendelkezik hatáskörrel. A spanyol alkotmány ugyanis csak akkor engedi a legfelsőbb bíróság számára, hogy ilyen típusú kiadatási kérelmet terjeszen elő, ha az ügyben például egy parlamenti képviselő érintett, Puig viszont soha nem volt törvényhozó - hangsúlyozta.
   
A beszámolók szerint a belga illetékes bíróság harmadik alkalommal utasította el a Belgiumban tartózkodó katalán politikusokkal szemben a spanyol hatóságok által előterjesztett kiadatási kérelmet.
   
A spanyol legfelsőbb bíróság a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával összefüggésben emelt vádat Carles Puigdemont katalán miniszterelnök és kabinetjének nyolc tagja ellen. Az azóta európai parlamenti képviselővé választott Puigdemont és négy társa 2017 október végén elhagyta az országot, és Belgiumba menekültek. Azóta is ott tartózkodnak, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket, majd a spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki ellenük, amiért a vezetők az október eleji, alkotmányellenes névszavazást követően egyoldalúan kinyilvánították Katalónia függetlenségét.

A szökésben lévő volt katalán vezető többször kifejtette, hogy úgy véli, nem részesülne tisztességes eljárásban Spanyolországban.
 

MTI
Címkék:
  • Elhunyt Bolberitz Pál
    Életének 80., áldozópapságának 55. évében, október 25-én hajnalban a XXIII. János Szeretetotthonban visszaadta lelkét Teremtőjének Bolberitz Pál Széchenyi-díjas római katolikus pap, teológus, egyetemi tanár – tájékoztatta szerkesztőségünket Depaula Flavio, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseki titkára.
  • Bayer Zsolt: Varju, a Würfli Egon
    A DK nevű válogatott alelnöke és szertárosa azt találta mondani, hogy szerinte 2006-ban, a Gyurcsány-kormány idején demokrácia volt.
  • Harminc éve bénították meg az országot a taxisok
    A rendszerváltozás utáni első komoly válság kapóra jött a baloldali sajtónak, hogy a hangulatot az épp munkába állt MDF-kormány ellen fordítsa.
MTI Hírfelhasználó