Elhunyt Brent Scowcroft volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó
2020. augusztus 7. 18:48

Virginiai otthonában péntekre virradóra 95 éves korában elhunyt Brent Scowcroft volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó - jelentette be pénteken Jim McGrath, a család szóvivője.

Scowcroft Bushsal 1990-ben - ft.com

A mérsékelt republikánusként számon tartott Scowcroft két amerikai elnöknek - Gerald Fordnak és George H. Bushnak - is nemzetbiztonsági tanácsadója volt, s több mint négy évtizeden keresztül részese a külpolitika alakításának Washingtonban.
   
Scowcroft Richard Nixon kíséretében volt az elnök 1972-es kínai látogatásakor, felügyelte az amerikai katonák evakuálását Vietnamból a Ford-kormányzat idején 1975-ben, részt vett a stratégiai fegyverzetek korlátozásáról folytatott amerikai-szovjet tárgyalások előkészítésében Jimmy Carter elnök mellett 1979-ben, tanácsadója volt Ronald Reagannek az interkontinentális ballisztikusrakéta-program kidolgozásában, és őt tartják az 1991-es öbölháborúban idősebb Bush elnök által követett stratégia egyik kidolgozójának is.
   
Egyike azoknak a külpolitikai szakértőknek, akik részt vettek a Szovjetunió szétesése utáni, posztkommunista Oroszországgal kapcsolatos amerikai politika kialakításában. Azon kevés vezető republikánus közé tartozott, aki ellenezte Irak lerohanását 2003-ban. Emlékezetes a The Wall Street Journal című lapban akkoriban megjelent véleménycikke, amelynek címe - Irak akkori vezetőjére utalva - az volt: Ne támadjátok meg Szaddámot!
   
Amerikai sajtóinformációk szerint részt vett Barack Obama elnök nemzetbiztonsági csapata "összeválogatásában" is.
   
A Columbia Egyetemen végzett Scowcroft több könyvet írt, több egyetemen oktatott, 1993-tól pedig saját tanácsadó céget működtetett.
 

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Új lírai beszéd
  Szeretteinket, pláne gyermekeinket egy kivételes világra kell tanítanunk, nagy gondossággal, nagy hitekkel, hogy bármi jó megtörténhet a világban, e nélkül nincs meg a mintája, háttérországa, evidenciája arra, hogy a valóságát úgy formálhatja, olyanná, amiben élni is érdemes - vallja Kürti László költő.
 • Soros-bábszínház Brüsszelben
  Vegyük sorra a legfontosabb jeleit ­annak, hogy az unió ma már nem szuverén.
MTI Hírfelhasználó