Joe Biden ismét magyarázkodásra kényszerült
2020. augusztus 8. 09:18

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje ismét magyarázkodásra kényszerült az afroamerikaiakra tett megjegyzése miatt. az emberek többsége nem tudja, hogy a spanyolajkú amerikaiak közössége „hihetetlenül sokszínű”, szemben az afroamerikai közösséggel, mint fogalmazott: „néhány kivételtől eltekintve” – mondta.

A demokrata párti politikus csütörtökön este a spanyolajkú és afroamerikai újságírók szövetségének interneten rendezett konferenciáján azt mondta: az emberek többsége nem tudja, hogy a spanyolajkú amerikaiak közössége „hihetetlenül sokszínű”, szemben az afroamerikai közösséggel, mint fogalmazott: „néhány kivételtől eltekintve”.

Megjegyzése vitát kavart az amerikai politikai és közéletben, és Donald Trump amerikai elnök sem hagyta szó nélkül. „Az Álmatag Joe éppen most veszítette el a Fekete Szavazatot. Ez a kijelentése katasztrófa, amelyből nem lehet felállni” – írta a Twitteren az elnök, és több, Bident bíráló újságcikket is közzétett. Később újságíróknak nyilatkozva „hihetetlennek” nevezte Biden szavait és úgy vélte, hogy várható demokrata párti kihívója „megsértette a fekete közösséget”.

Joe Biden pénteken fontosnak tartotta megmagyarázni a kijelentését. „Semmiképpen nem akartam azt a látszatot kelteni, hogy az afroamerikai közösség monolitikus” – írta a Twitteren, majd leszögezte: „mindig oda fogok figyelni, soha nem szűnök meg harcolni az afroamerikai közösségért, és soha nem szűnök meg harcolni egy igazságosabb jövőért”.

Biden májusban már vitába keveredett egy afroamerikai újságíróra tett megjegyzéséért. Amikor egy afroamerikai rádióriporter azt kérdezte tőle, mivel győzné meg a fekete amerikaiakat, hogy rá szavazzanak a novemberi választáson, a politikus azt válaszolta: a kérdező „nem is igazi fekete”, ha „problémája van annak megfejtésével, hogy rám, vagy Trumpra szavazzon”. Biden később bocsánatot kért a szavaiért.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Új lírai beszéd
  Szeretteinket, pláne gyermekeinket egy kivételes világra kell tanítanunk, nagy gondossággal, nagy hitekkel, hogy bármi jó megtörténhet a világban, e nélkül nincs meg a mintája, háttérországa, evidenciája arra, hogy a valóságát úgy formálhatja, olyanná, amiben élni is érdemes - vallja Kürti László költő.
 • Soros-bábszínház Brüsszelben
  Vegyük sorra a legfontosabb jeleit ­annak, hogy az unió ma már nem szuverén.
MTI Hírfelhasználó