Trianon-évfordulós zászlót gyaláztak meg románok
2020. augusztus 9. 11:35

Trianon-évfordulós zászlót gyaláztak meg románok

Az elkövetők terepjáróval érkeztek a székelyföldi Gyepár-tetőre, helyi forrásaink szerint vagy húszan lehettek, de megzavarták őket Fotó: MH
 

A trianoni békediktátum századik évfordulójára emelt, tehát alig két hónapja ünnepélyesen átadott székely zászlót próbáltak meg letépni rúdjáról román nacionalisták a Gyepár-tetőn – értesültünk helyi forrásainktól.

Szemtanúk szerint öt terepjáróval érkeztek körülbelül húszan a nehezen megközelíthető hegytetőre, ahol a mintegy 12 méter magas zászlórúdról megpróbálták lerángatni a székely lobogót. Ez félig-meddig sikerült nekik, a csörlő is eltört, ekkor azonban megzavarták őket, értesüléseink szerint egy helyi pásztor érkezése vetett véget a bátor mutatványnak.

Úgy tudjuk, hogy a huligánok a román többségű Bákóból érkeztek a Kovászna megye határán fekvő Gyepár-tetőhöz, s talán odavalósiak is.

A székely zászlót június 7-én avatták fel, önkéntes munkákkal és adományokból létesült.

Emlékezetes, az utóbbi időkben igencsak felhorgadtak a magyarellenes indulatok Romániában, amely látható módon az egyszerű talpas neonáciktól az államelnökig ér, aki szerint a magyarok és az ellenzéki szociáldemokraták nem csak Erdélyt játszanák a magyarok kezére, de a koronavírus-járványról is ők tehetnek, a köztes szinteken pedig a magyarellenesség teljes felmentése zajlik.

Ismert, az elkövetett gyűlöletbűncselekmények miatt indult perek 99 százaléka bíróság elé sem kerül, mert az ügyészek dobják vissza – erről beszélt nemrég lapunknak adott interjúban a bukaresti Active Watch civilszervezet, miután Daniel Constantin Galbeaza moinesti ügyész úgy döntött, hogy nem minősül gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításnak az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly júniusban skandált „kifele a magyarokkal az országból!” jelszó.

Magyar Hírlap
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Amerika szeretete
  Donald Trump úgy fogalmazott néhány napja egy beszédében a hazafias nevelést sürgetve: „fiataljain­kat Amerika szeretetére kell tanítani”, és azt is bejelentette, hogy országos bizottságot hoz létre a patrióta oktatás elősegítésére.
 • Áder: fel kell készülni a Covidnál súlyosabb válságokra
  "Fel kell készülnünk arra, hogy ezt a válságot - hacsak gyökeresen nem változtatunk eddigi életmódunkon - újabb, és akár a Covidnál jóval súlyosabbak követhetik" - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök szerdán, az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésszakán elmondott, videón közvetített beszédében.
 • Operatív Törzs - Maszk nélküli utas: nem indulhat a busz
  Ha a tömegközlekedési járművön utazó nem tartja be a maszkviselés szabályait, a járművezető felszólítja erre, és ha ennek nem tesz eleget, a vezető nem indul tovább járművével, felszólíthatja a szabály megszegőjét, hogy szálljon le, illetve rendőri intézkedést is kezdeményezhet.
MTI Hírfelhasználó