A libanoni klánok megerősödésétől tartanak Németországban
2020. augusztus 9. 11:38

A szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozott kávézókban és vízipipabárokban tartott razziát szombat este a német rendőrség az Észak-Rajna–Vesztfália tartománybeli Oberhausenben és környékén. Az akcióban több száz rendőr és pénzügyőr vett részt, tizenhét vendéglátóhelyen tartottak házkutatást – írja a Deutsche Welle és a Bild.

A razziák a kábítószer-csempészet, az adócsalás és a cigarettacsempészet felszámolását célozták. A hatóságok mintegy 60 kilogrammnyi vámolatlan dohányárut foglaltak le, illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos számos szabálysértésre lettek figyelmesek, de szervezett bűnözésre vonatkozó tevékenységre nem találtak közvetlen bizonyítékot.

– Ezeket az akciókat meg fogjuk ismételni, mert a vízipipabárok találkozóhelyek lehetnek azon emberek számára, akik jelenleg a figyelmünk homlokterében állnak.

Rögtön az elején gátat akarunk vetni a szervezett bűnözésnek és a bűnözői struktúrák megerősödésének – nyilatkozta Dietmar Leyendecker, az oberhauseni rendőrségi akciók vezetője, aki szükségesnek nevezte a razziákat a bűnözés beszivárgásának megakadályozása szempontjából. – Korán fel akarjuk ismerni, hogyan épülnek fel a bűnözői szervezetek – mondta Alexander Dierselhuis rendőrfőnök.

– Világos üzenetet küldünk az oberhauseni embereknek, hogy megvédjük őket – közölte Martin Berger, a polgármesteri hivatal szóvivője, feltehetőleg arra utalva, milyen súlyos problémát jelent Észak-Rajna–Vesztfáliában, a legnépesebb német tartományban a főleg Libanonból származó családok köré épülő klánok tevékenysége.

– Olyan maffiaszervezetek és párhuzamos társadalmak jöttek létre, amelyekben a jogrendet semmibe veszik, s ezt a hozzáállást az egyik nemzedék átveszi a másiktól – figyelmeztetett tavaly Herbert Reul tartományi belügyminiszter. A Magyar Nemzet is beszámolt korábban arról a jelentésről, amely szerint 104 bűnszervezet működik Észak-Rajna–Vesztfáliában.

Elsősorban kábítószer- és autókereskedelemből, prostitúcióból, a szociális segélyekkel való visszaélésekből, illetve fogadóirodák és vízipipabárok működtetéséből jutnak pénzhez. E klánoknak a tartományban összesen hat és fél ezer tagjuk lehet, s több mint 14 ezer bűncselekményt követtek el 2016 és 2018 között.

Az Allensbach Intézet februári kutatása szerint a megkérdezettek 78 százaléka nagy problémának tartja a klánokhoz köthető bűncselekményeket, 70 százalékuk pedig úgy véli, az országban léteznek olyan területek, amelyek felett az államnak nincs fennhatósága.

A libanoni polgárháború elől elmenekült, 1970-es és 80-as években Németországban letelepült bevándorlók egy része a bűnöző életmódot választotta, és hatékony állami beavatkozás híján szabadon alakíthatta ki maffiaszerű hálózatait főleg Berlinben, Észak-Rajna–Vesztfáliában, Brémában és Alsó-Szászországban.


 
MNO - Bild
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Tisztifőorvos: Nagyon szeretnénk elkerülni a szigorításokat
  A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni - mondta szombaton a közmédiának az országos tisztifőorvos, aki az operatív törzs ülése után arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi terjedés jellemzi a járványt.
 • Ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme
  A politikai akaratnak, az emberek és közösségeik tetteinek együttesen köszönhető, hogy "ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme" - mondta a pénzügyminiszter szombaton Esztergomban, ahol Szent István-díjjal tüntették ki Méry Gábor felvidéki könyvkiadót.
 • A Nyugat hűlt helyét találtuk
  Ez nem a megbékélés korszaka, vállalni kell a világnézetek harcát, különben feledésbe merülünk.
MTI Hírfelhasználó