Lemondott az első libanoni miniszter, követheti a teljes kormány
2020. augusztus 9. 15:47

A bejrúti robbanást követő belpolitikai válság újabb jeleként lemondott vasárnap Manal Abdel-Szamád tájékoztatási miniszter. Lemondása előszele lehet annak, hogy a teljes libanoni kormány hamarosan lemond, s előre hozott választásokat írnak ki a közel-keleti országban, amelyet gazdaságilag, társadalmilag és politikailag is megrengetett a keddi nagy erejű robbanás. Manal Abdel-Szamád bocsánatot kért a libanoni polgároktól, amiért szerinte a kormány cserben hagyta őket.

A teljes kabinet lemondására szólított fel vasárnap az ország maronita keresztény közösségének pátriárkája, Besara Butrosz ar-Raj. Mint mondta, a robbanás bizonyítéka annak, hogy rothadnak az állam tartópillérei. Libanon lakosságának mintegy egyharmada keresztény, úgyszintén egyharmada síita muzulmán, illetve ugyancsak harminc százalék körüli a szunnita muszlimok aránya. Az etnikai és vallási sokszínűséggel, a felekezeti hatalommegosztásra alapuló kormány instabilitásával és a burjánzó korrupcióval magyarázzák elemzők azt, hogy megtörténhetett a keddi bejrúti robbanás. A főváros kikötőjében helytelenül tárolt, több mint 2700 tonna ammónium-nitrát berobbanása okozott hatalmas detonációt, amelynek következtében közel 160-an vesztették életüket, több mint hatezren sérültek meg, s háromszázezerre becsülik azokat, akik a pusztítás következtében otthontalanná váltak.

Szombat éjjel tízezer ember gyűlt össze Bejrút belvárosában, ahol az általuk korruptnak, hanyagnak és alkalmatlannak tartott kormány és a politikai elit távozását követelték.


 
MTI
Címkék:
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó