Trump beváltotta ígéretét: aláírta a gazdaságösztönző csomagot
2020. augusztus 9. 18:10

A gazdasági helyzet kezelésére négy rendeletet írt alá Donald Trump amerikai elnök szombaton, beváltva azt a fenyegetését, hogy saját hatáskörében cselekszik, ha a kongresszus nem fogadja el a koronavírus-járvány által megtépázott gazdaság ösztönzését célzó új csomagtervet. A négy rendelet értelmében Trump

 • visszaállítja a válság miatt megnövelt munkanélküli-segély fizetését, amely heti 600-ról 400 dollárra csökken;
 • segítséget nyújt a diákhitelek visszafizetéséhez;
 • betiltják a kilakoltatásokat;
 • felfüggeszt bizonyos, a bérekre kivetett adókat.

A Trump által aláírt rendeletek valódi hatása egyelőre kérdéses, miután a Fehér Ház hatásköre költségvetési kérdésekben korlátozott a kongresszus jóváhagyása nélkül. Márpedig a kongresszus alsóházát, a képviselőházat irányító Demokrata Párt nincs megelégedve az intézkedésekkel.

– Csalódottak vagyunk, hogy ahelyett, hogy az amerikaiak problémáinak megoldásán dolgozna, az elnök a luxusgolfpályáját választja, hogy működésképtelen, gyenge és elégtelen politikai bejelentéseket tegyen a munkanélküli-segélyek megvágására, veszélybe sodorja az idősek szociális biztonságát és a Medicare egészségbiztosítási programot – szögezte le közös közleményében Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője.

A demokraták háromezermilliárd dollárt szeretnének a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére fordítani, a republikánusok viszont ezermilliárd dolláros programot terjesztettek elő, és ragaszkodtak ahhoz, hogy az összeg nem növelhető. A legnagyobb vita a munkanélküli-segély összege, valamint az egyes államoknak nyújtott szövetségi támogatás körül alakult ki.

Donald Trump ugyanakkor a demokratákat hibáztatta. – Pelosit és Schumert csak a rosszul vezetett demokrata párti városok és szövetségi államok kimentése érdekli. Ennek semmi köze a kínai vírushoz – közölte az elnök, aki beváltotta ígéretét, miszerint rendeletekkel oldja meg a kérdést, ha a demokraták továbbra is „túszként tartják fogva a programot”. Mint közölte, nem tart az ezzel kapcsolatos jogvitáktól.

Az Egyesült Államokban csaknem ötmillió embert fertőzött meg a koronavírus, a betegségnek 160 ezer halálos áldozata van, a legtöbb a világon. A munkanélküliek száma 1,4 millióval, 16,3 millióra csökkent.

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket
  Ősszel is folytatni kell a gazdaságvédelmi intézkedéseket, a kiemelt ágazatok védelmét a költségvetés továbbra is jelentős forrásokkal támogatja majd - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az 58. Közgazdász vándorgyűlésen pénteken, Budapesten.
 • Megfenyegették az LMBTQ ellen fellépő gyermekvédőt
  „Óvatosan nácir*banc, mert be lesz törve a pofád! Tudom, hol laksz” – így reagált egy LMBTQ-aktivista Schittl Eszter posztjára, melyben arra kért mindenkit, hogy írja alá a CitizenGo petícióját.
 • Lenin Amerikában
  Ma, nemes egyszerűséggel ugyanazt látjuk Amerika ut­cáin, amit száz éve lehetett tapasztalni a cári Oroszországban. A rombolást, az önkéntes agitátorok erőszakos aktivitását, akik most „színes” mondókával kívánják lerombolni a normális világot... A fiatal, ütközetre vágyó embereket konspirált pozícióból hergelik idős, tapasztalt felbujtók.
MTI Hírfelhasználó