Mélyül a válság Libanonban
2020. augusztus 9. 23:46

(Fotó: EPA)

Mélyül a válság Libanonban, ahol szombat este súlyos zavargások törtek ki. A miniszterelnök előre hozott választásokat javasol, de a dühös libanoniak szerint a teljes politikai elitnek távoznia kell, mert ők a felelősek a Bejrútot romba döntő, csaknem 160 ember halálát okozó hatalmas robbanásért – hangzott el az M1 Híradójában.

Bejrút belvárosában a szombat esti zavargások után az utcákon halmokban áll az eldobált műanyagszemét, a pénzügyminisztérium épülete előtt szanaszét dobált iratok hevernek, a járdát üvegcserép borítja. A rendbontók több épületet megrongáltak.

A szombat délutánra meghirdetett tiltakozó megmozdulás néhány óra alatt zavargássá fajult. A kormány távozását követelő tömeg egy része kövekkel támadt a rendfenntartókra, akik könnygázt vetettek be ellenük.

A randalírozók több minisztériumi épületbe is behatoltak, ahonnan később a rendfenntartók eltávolították őket. Egy erőszakos csoport megrohamozta a libanoni Bankszövetség székhelyét. Betörtek az előcsarnokba, gyújtogattak, széttörték a berendezést és kidobálták az iratokat.

A Vöröskereszt adatai szerint a késő estig tartó összecsapásokban több, mint százan megsérültek, 55 ember kórházi ápolásra szorul, egy rendőr életét vesztette.

Hírügynökségi jelentések szerint éjszaka éles lövések is eldördültek, ezt a rendőrség megerősítette, ám azt nem tudni, ki használt lőfegyvert.

Hasszan Diab libanoni miniszterelnök szombat esti rendkívüli tévébeszédében előre hozott választások kiírását javasolta.

„Csak ez jelent kiutat ebből a szerkezeti válságból. Új választás kell, hogy létrejöhessen egy új politikai osztály” – fogalmazott a kormányfő. Azt ígérte, hogy kivétel nélkül mindenkit felelősségre vonnak, akinek köze van a keddi katasztrófához.

(Fotó: EPA)

A mélyülő válság miatt vasárnap reggel lemondott az ország információs minisztere. Az elmúlt napokban több parlamenti képviselő, így a Kataeb keresztény párt három tagja is visszaadta mandátumát.

A detonációban több keresztény templom is megrongálódott. A Szent Maron templom plébánosa egy ideiglenes helyiségben tartotta meg a vasárnapi misét. A detonáció ugyanis leszakította a templom mennyezetét, összezúzta az ajtókat és ablakokat.

A tragédia súlyos hiányosságokat tárt fel a hatóságok működésében. Kedd óta 19 embert vettek őrizetbe, akik felelősek lehetnek azért, hogy a kikötőben évek óta tárolták a több, mint kétezer tonnányi ammónium-nitrátot, ami felrobbanva csaknem 160 ember halálát okozva.

„A legfontosabb cél most az, hogy gyors, hatékony és összehangolt segítséget nyújtsunk a libanoni embereknek” – mondta Emmanuel Macron francia elnök, az általa kezdeményezett online donorkonferencián, amelyen a világ vezető nagyhatalmai mellett az ENSZ, az Európai Unió, az Arab Liga, és számos ország képviselői is részt vesznek.

A robbanás legalább 15 milliárd dollárnyi, azaz több, mint 4400 milliárd forint értékű kárt okozott a mély gazdasági válsággal küzdő országnak.

hirado.hu - M1
Címkék:
MTI Hírfelhasználó