Szabadka: Átadták az új szökőkutat
2020. augusztus 11. 18:07

Hetvenhét vízsugár tör elő az új szabadkai szökőkútból. Fél évig tartó munkálatok után ma adták át a város központjának új ékességét, amely a Népszínház átépített épületével együtt teljesen más, modern arculatot ad a főtérnek.

A vízköpőket öt koncentrikus körbe rendezték el, s az összhatást vizes medencék és zöldterületek biztosítják, de van 16 kandeláber is, illetve padok. Éjszaka színes fényekkel világítják meg a vízsugarakat. A munkálatok értéke 123,5 millió dinár.

Predrag Radivojević, az Útgazdálkodási, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat igazgatója elmondta, hogy úgy tervezték meg az új központot, hogy pihenni is lehessen ott. Reméli, hogy az új szökőkút a szabadkaiak kedvenc találkozóhelye lesz.

Bogdan Laban polgármester arról beszélt, hogy tovább folytatják a város fejlesztési politikájának a megvalósítását. A következő projekt, amit be akarnak fejezni, az a palicsi aquapark lesz. A polgármester szerint Szabadka főtere ma végre olyan kinézetet kapott, mint amilyet megérdemel.

Az új szökőkút a korábbi zöld Zsolnay kút helyére épült, amit a tavasszal bontottak el. A zöld kutat együtt tervezték a városháza épületével, de a világháborúk miatt a legyártott elemek a 80-as évekig a városháza pincéjében porosodtak. A zöld kút a helytelen karbantartás miatt ment tönkre, s a városvezetés úgy döntött, hogy nem újítja fel, hanem egy modern szökőkutat épít helyette.

Németh Ernő 

vajma.info
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Minden idők legnagyobb otthonteremtési programja
  Otthonteremtési programról és új családvédelmi akciótervről is beszélt kinevezés előtti meghallgatásán a családokért felelős tárca nélküli miniszteri posztra jelölt Novák Katalin pénteken az Országgyűlés népjóléti bizottságában.
 • Új lírai beszéd
  Szeretteinket, pláne gyermekeinket egy kivételes világra kell tanítanunk, nagy gondossággal, nagy hitekkel, hogy bármi jó megtörténhet a világban, e nélkül nincs meg a mintája, háttérországa, evidenciája arra, hogy a valóságát úgy formálhatja, olyanná, amiben élni is érdemes - vallja Kürti László költő.
MTI Hírfelhasználó