Nem kizárt, hogy a libanoni kormány tudott a raktárban tárolt ammónium-nitrátról
2020. augusztus 12. 17:44

Tovább folytatódnak az utcai megmozdulások Bejrútban, a tüntetők továbbra is összecsapnak a rendfenntartó erőkkel, a tömeg el akarta foglalni a törvényhozás épületét is. A tüntetőket fellelkesítette, hogy lemondott a kormány. Bende Balázs szerint egyáltalán nem kizárt, hogy a libanoni kormány tudott a raktárban tárolt ammónium-nitrátról.

A padlóra küldheti a teljes libanoni gazdaságot a múlt heti robbanás. Szakértők szerint, még a koronavírus-járvány sem tudott ekkora csapást mérni az országra. Úgy számolnak a szakértők, hogy a károk a hétmilliárd dollárt is elérhetik, az újjáépítés pedig tíz évig is eltarthat.

Közbentovább folytatódnak az utcai megmozdulások Bejrútban, a tüntetők továbbra is összecsapnak a rendfenntartó erőkkel, és a tömeg el akarta foglalni a törvényhozás épületét is. A tüntetőket fellelkesítette, hogy lemondott a kormány.

Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai újságírója az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, az utóbbi évek bejrúti belpolitikai helyzetét tekintve egyáltalán nem kizárt, hogy a kormány tagjai közül mindenki tudott arról, hogy nagy mennyiségű veszélyes robbanóanyag van a kikötő raktárában.

Ebben az esetben talán az egymás közti kommunikáció nem volt megfelelő és vezethetett a tragédiához.

A libanoni államberendezkedés szerkezete mesterségesen létrehozott, egymással szemben álló felekezetek demokráciája.

Az első világháború után létrehozott rendszer megpróbálta a felekezetek egyensúlyára építeni az országot, azonban azóta eltelt több mint száz év, az ország demográfiai összetétele sokat változott, így a mesterségesen létrehozott rendszer óhatatlan feszültségekhez vezetett. Ennek okán fordulhatott elő, hogy sok esetben nem kommunikáltak egymással a kormánytagok – mondta.

Hozzátette, az elkövetkező időszak egyik fontos kérdése, hogy továbbra is fenntartják-e a felekezeti demokráciát és megosztják-e a hatalmat a síiták, a szunniták és a keresztények között vagy teljesen megreformálják államberendezkedésüket.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Új lírai beszéd
  Szeretteinket, pláne gyermekeinket egy kivételes világra kell tanítanunk, nagy gondossággal, nagy hitekkel, hogy bármi jó megtörténhet a világban, e nélkül nincs meg a mintája, háttérországa, evidenciája arra, hogy a valóságát úgy formálhatja, olyanná, amiben élni is érdemes - vallja Kürti László költő.
 • Soros-bábszínház Brüsszelben
  Vegyük sorra a legfontosabb jeleit ­annak, hogy az unió ma már nem szuverén.
MTI Hírfelhasználó