Új fegyver jöhet a gyorshajtók ellen
2020. augusztus 12. 19:09

Magyarországon is megérett a helyzet arra, hogy a pontszerű sebességmérést felváltsa az átlagsebesség-mérése. Várkornyi Gábor szerint ez a fajta változtatás homogénebb közlekedést idézne elő.

Magyarországon is megérett a helyzet arra, hogy a pontszerű sebességmérést felváltsa az átlagsebesség-mérése.

Az ehhez kapcsolódó elv nagyon egyszerű: ha egy autó gyorsabban tesz meg egy szakaszt két mérőpont között, mint amit a sebességhatár lehetővé tesz, akkor a sofőr gyorshajtást követett el, és már ki is szabható a büntetés. De mi az előnye átlagsebesség- mérésnek a pontsebesség-méréssel szemben?

Várkonyi Gábor autóipari szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, ez a fajta változtatás homogénebb közlekedést, egy természetesebb reakciót válthat ki  a sofőrökből.

A mostani rendszerben azok, akik tempósabban szeretnek vezetni folyamatosan azt figyelik, éppen hol mérik a sebességet a rendőrök. Ez pedig komoly veszélyforrás is lehet, hiszen ha éppen észrevesz a sofőr egy rendőrt, akár hirtelen le is fékezhet, hogy a megengedett sebességtartományban haladjon el mellettük, és elkerülje a büntetést. Azonban a hirtelen fékezés balesethez is vezethet.

Jelenleg a legzavaróbb a magyar autópályán az, hogy óriásiak a sebességkülönbségek, van aki gyorsabban közlekedik, mint 130 kilométer/óra, és többen vannak, akik alig 100 kilométer/órával autóznak – mondta. A változtatással ezt a sebességkülönbséget is el lehet kerülni.

Kiemelte, az átlagsebesség-mérés rendszere már működik Ausztriában és sok pozitív visszajelzést lehet hallani.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Minden idők legnagyobb otthonteremtési programja
  Otthonteremtési programról és új családvédelmi akciótervről is beszélt kinevezés előtti meghallgatásán a családokért felelős tárca nélküli miniszteri posztra jelölt Novák Katalin pénteken az Országgyűlés népjóléti bizottságában.
 • Új lírai beszéd
  Szeretteinket, pláne gyermekeinket egy kivételes világra kell tanítanunk, nagy gondossággal, nagy hitekkel, hogy bármi jó megtörténhet a világban, e nélkül nincs meg a mintája, háttérországa, evidenciája arra, hogy a valóságát úgy formálhatja, olyanná, amiben élni is érdemes - vallja Kürti László költő.
MTI Hírfelhasználó