Wintermantel: Egy főpolgármester nem hisztizhet folyamatosan
2020. augusztus 13. 10:53

Érdekköröket akart helyzetbe hozni a fővárosi vezetés a Lánchíd-projektben

A munkák csak jövőre indulnak, de a toporgás talán véget ért. Megjelent a Lánchíd felújításának kivitelezési munkálatairól szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió hivatalos lapjában – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ. A híd állapota egyértelműen romlott a januári tesze-toszaság óta, emiatt pedig minimum félmilliárd forinttal többe fog kerülni a felújítás.

Az első közbeszerzési kiírást a Közbeszerzési Hatóság visszadobta, a főváros vezetése ugyanis a referencia-időszakot a jogszabályban előírt nyolc év helyett tíz évben állapította meg. A hibát azonban a hatóság felszólítására korrigálták.

Wintermantel Zsolt, a Budapesti Közlekedési Központ igazgatóságának tagja, korábbi polgármester a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, azért akarták kitolni a referencia-időszakot, hogy olyan cégek is beleférjenek az időszakba, amelyek a Margit-híd felújításában részt vettek.

 

Ezt a főpolgármester is elismerte.

Hozzátette, azóta az is kiderült, hogy egy hasonló profilú cég év végi partiján az egyik főpolgármester-helyettes vendég is volt. Tehát jelenleg elég zavaros a kép, egyelőre csak annyi érzékelhető, hogy megpróbáltak, megpróbálnak helyzetbe hozni bizonyos cégeket, miközben vagdalkoznak a kormány ellen.

A Lánchíd nemzeti büszkeség, a főváros tulajdona, tehát minden felelősség a fővárost terheli.

A főváros vezetésének a feladata Lánchíd üzemeltetése és karbantartása – hangsúlyozta.

Kiemelte, Újpest polgármestereként azt tapasztalta, ha a kormány a szavát adja egyes ügyekben, akkor azt be is tartja. Márpedig a kormány azt mondta, ha a főváros egyelőre csak a Lánchidat akarja felújítani és egy későbbi időpontra akarja halasztani az Alagút felújítását akkor is biztosítja a főváros számára a hatmilliárd forint támogatást.

Az a politikai színjáték, amit az elmúlt nyolc hónapban más ügyekben is, de a Lánchíd ügyében kifejezetten játszottak a főváros vezetői méltatlan a nemzet fővárosához.

Egy főpolgármester „nem hisztizhet” folyamatosan – mondta.

A beszélgetés végén kitért arra is, a híd állapota egyértelműen romlott a januári tesze-toszaság óta, emiatt pedig minimum félmilliárd forinttal többe fog kerülni a felújítás. Hozzátette, az Alagút műszaki állapota nem annyira rossz, mint a Lánchídé. Azonban azért lett volna jó egyben felújítani, mert ha már a Lánchíd le van zárva, forgalomszervezés szempontjából ideális lett volna egy sokkot okozni az autózóknak.

A teljes zár 18 hónapig tart, a felújítás pedig több, mint 30 hónapig – zárta gondolatait.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán: hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot
  A miniszterelnök részt vett a Gazdasági Operatív Törzs mai ülésén, ahol a hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatos javaslatot tárgyalták meg. Mint Orbán Viktor a közösségi oldalán bejelentette: ezt a kormány el is fogja fogadni, s január elsejével meghosszabbítják a moratóriumot további hat hónapig, de csak egyes társadalmi csoportoknál.
 • Varga Judit: Zsarolásra akarnak felhasználni politikai és ideológiai elvárásokat
  Ősszel lezárulhat a börtönbiznisz felszámolása, és az áldozatsegítés, valamint a családvédelem területén is fontos előrelépés történik majd – jelentette ki lapunknak Varga Judit. Az igazságügyi miniszter szerint egyértelmű, hogy hazánkban érvényesül a jog uralma. Varga Judit arról is beszélt, hogy nem a Digitális Szabadság Bizottság akarja a Facebookot cenzúrázni, hanem többek között azt vizsgálja, milyen jogi garanciák betartásával cenzúrázza a közösségi oldal a magyar állampolgárokat.
 • Állati küldetés a Városházán
  Szabó Rebeka kinevezése a liberálisok ideológiai háborújának újabb fejezete.
MTI Hírfelhasználó