Bevándorlás: Calais szerint London hadüzenettel fenyeget
2020. augusztus 13. 16:18

Csütörtökön is folytatódott azoknak az illegális bevándorlóknak a Franciaországba és Németországba szállítása, akik a La Manche csatornán keresztül jutottak a brit szigetekre. Lapunk is írt róla, a megnövekedett migrációs nyomás miatt a Boris Johnson vezette konzervatív kormány a haditengerészet bevetését is mérlegeli, illetve a héten magas szintű találkozót tartott a párizsi kormánnyal a helyzet rendezésére. Franciaország mindenesetre anyagi és technikai segítséget várna a britektől, sőt a francia kikötőváros, Calais polgármestere, Natacha Bouchart a haditengerészet bevetésétől is eltanácsolta Londont.

Bouchart szerint egyenesen hadüzenettel érne fel, ha valóban brit hadi hajókat küldenének a csatornába a migránsok elrettentésére. Friss nyilatkozatában egyúttal visszautasította a londoni vádat, miszerint Calais szándékosan eresztené útnak a migránsokat. – Mi is ferde szemmel nézzük a helyzetet! – mondta. A polgármester helyettese, Pierre-Henri Dumont közben ugyancsak kritizálta, hogy a minap brit vadászgépek húztak el a szóban forgó, bevándorlóktól hemzsegő tengerszakasz felett – szerinte ez felesleges erőfitogtatás, ami a gyakorlatban semmin sem fog változtatni.

Az elmúlt egy hétben közel ezer menedékkérő kelt át Franciaországból Nagy-Britanniába. A tengeri úton érkezett bevándorlók kitoloncolása pedig nagyon lassan halad, sajtóforrások szerint a széleskörű jogorvoslati lehetőségek miatt a britek egyelőre csak pár tucat embert tudnak az értük – a dublini szabályok alapján – felelős EU-államokba juttatni.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó