Duda: Pilsudskié a legnagyobb érdem a bolsevikok feletti győzelemben
2020. augusztus 14. 14:12

Józef Pilsudski marsallé volt a legnagyobb érdem abban, hogy Lengyelország száz évvel ezelőtt legyőzte a bolsevikokat - hangsúlyozta pénteken Andrzej Duda lengyel elnök a Varsó melletti Sulejówekben, az egykori államfőnek szentelt nagyszabású múzeum megnyitóján.

pilsudski | Krakow Post

A nagy lengyel generális - krakowpost.com

A múzeum a Lengyelország függetlenségét 1920-ban megvédő, az orosz kommunista forradalom Nyugatra terjedését megakadályozó varsói csata szombaton esedékes 100. évfordulója alkalmából nyílik.
   
Andrzej Duda az ünnepi megnyitón reményét fejezte ki, hogy az intézmény fejleszti majd elsősorban a fiatal nemzedék tudását a két világháború közötti Lengyelország történetéről.

Az elnök felidézte Józef Pilsudski (1867-1935) szerepét a Lengyelországot az 1919-21-es, úgynevezett lengyel-bolsevik háborúban védő önkéntes légiók és a hadsereg létrehozásában, az 1918-ban a 123 éves felosztás után független államiságát visszanyert ország megerősítésében.
   
1920 augusztusában Pilsudskinak volt a legnagyobb része a bolsevikok feletti győzelemben, véglegesen ő formálta meg, megerősítette (a két világháború közötti) Lengyelország határait - idézte fel Duda.
   
A Pilsudski egykori sulejóweki villájához tartozó telken felépített, 25 ezer négyzetméternyi kiállítótérrel rendelkező korszerű múzemban 6 tematikus kiállításon több mint 1,1 ezer muzeális tárgy, valamint multimediális eszközök felhasználásával bemutatják a modern lengyel állam megteremtőjének életét, korát és történelmi örökségét.
 

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Tisztifőorvos: Nagyon szeretnénk elkerülni a szigorításokat
  A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni - mondta szombaton a közmédiának az országos tisztifőorvos, aki az operatív törzs ülése után arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi terjedés jellemzi a járványt.
 • Ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme
  A politikai akaratnak, az emberek és közösségeik tetteinek együttesen köszönhető, hogy "ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme" - mondta a pénzügyminiszter szombaton Esztergomban, ahol Szent István-díjjal tüntették ki Méry Gábor felvidéki könyvkiadót.
 • A Nyugat hűlt helyét találtuk
  Ez nem a megbékélés korszaka, vállalni kell a világnézetek harcát, különben feledésbe merülünk.
MTI Hírfelhasználó