Duda: Pilsudskié a legnagyobb érdem a bolsevikok feletti győzelemben
2020. augusztus 14. 14:12

Józef Pilsudski marsallé volt a legnagyobb érdem abban, hogy Lengyelország száz évvel ezelőtt legyőzte a bolsevikokat - hangsúlyozta pénteken Andrzej Duda lengyel elnök a Varsó melletti Sulejówekben, az egykori államfőnek szentelt nagyszabású múzeum megnyitóján.

pilsudski | Krakow Post

A nagy lengyel generális - krakowpost.com

A múzeum a Lengyelország függetlenségét 1920-ban megvédő, az orosz kommunista forradalom Nyugatra terjedését megakadályozó varsói csata szombaton esedékes 100. évfordulója alkalmából nyílik.
   
Andrzej Duda az ünnepi megnyitón reményét fejezte ki, hogy az intézmény fejleszti majd elsősorban a fiatal nemzedék tudását a két világháború közötti Lengyelország történetéről.

Az elnök felidézte Józef Pilsudski (1867-1935) szerepét a Lengyelországot az 1919-21-es, úgynevezett lengyel-bolsevik háborúban védő önkéntes légiók és a hadsereg létrehozásában, az 1918-ban a 123 éves felosztás után független államiságát visszanyert ország megerősítésében.
   
1920 augusztusában Pilsudskinak volt a legnagyobb része a bolsevikok feletti győzelemben, véglegesen ő formálta meg, megerősítette (a két világháború közötti) Lengyelország határait - idézte fel Duda.
   
A Pilsudski egykori sulejóweki villájához tartozó telken felépített, 25 ezer négyzetméternyi kiállítótérrel rendelkező korszerű múzemban 6 tematikus kiállításon több mint 1,1 ezer muzeális tárgy, valamint multimediális eszközök felhasználásával bemutatják a modern lengyel állam megteremtőjének életét, korát és történelmi örökségét.
 

MTI
Címkék:
  • Elhunyt Bolberitz Pál
    Életének 80., áldozópapságának 55. évében, október 25-én hajnalban a XXIII. János Szeretetotthonban visszaadta lelkét Teremtőjének Bolberitz Pál Széchenyi-díjas római katolikus pap, teológus, egyetemi tanár – tájékoztatta szerkesztőségünket Depaula Flavio, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseki titkára.
  • Bayer Zsolt: Varju, a Würfli Egon
    A DK nevű válogatott alelnöke és szertárosa azt találta mondani, hogy szerinte 2006-ban, a Gyurcsány-kormány idején demokrácia volt.
  • Harminc éve bénították meg az országot a taxisok
    A rendszerváltozás utáni első komoly válság kapóra jött a baloldali sajtónak, hogy a hangulatot az épp munkába állt MDF-kormány ellen fordítsa.
MTI Hírfelhasználó