Duda: Pilsudskié a legnagyobb érdem a bolsevikok feletti győzelemben
2020. augusztus 14. 14:12

Józef Pilsudski marsallé volt a legnagyobb érdem abban, hogy Lengyelország száz évvel ezelőtt legyőzte a bolsevikokat - hangsúlyozta pénteken Andrzej Duda lengyel elnök a Varsó melletti Sulejówekben, az egykori államfőnek szentelt nagyszabású múzeum megnyitóján.

pilsudski | Krakow Post

A nagy lengyel generális - krakowpost.com

A múzeum a Lengyelország függetlenségét 1920-ban megvédő, az orosz kommunista forradalom Nyugatra terjedését megakadályozó varsói csata szombaton esedékes 100. évfordulója alkalmából nyílik.
   
Andrzej Duda az ünnepi megnyitón reményét fejezte ki, hogy az intézmény fejleszti majd elsősorban a fiatal nemzedék tudását a két világháború közötti Lengyelország történetéről.

Az elnök felidézte Józef Pilsudski (1867-1935) szerepét a Lengyelországot az 1919-21-es, úgynevezett lengyel-bolsevik háborúban védő önkéntes légiók és a hadsereg létrehozásában, az 1918-ban a 123 éves felosztás után független államiságát visszanyert ország megerősítésében.
   
1920 augusztusában Pilsudskinak volt a legnagyobb része a bolsevikok feletti győzelemben, véglegesen ő formálta meg, megerősítette (a két világháború közötti) Lengyelország határait - idézte fel Duda.
   
A Pilsudski egykori sulejóweki villájához tartozó telken felépített, 25 ezer négyzetméternyi kiállítótérrel rendelkező korszerű múzemban 6 tematikus kiállításon több mint 1,1 ezer muzeális tárgy, valamint multimediális eszközök felhasználásával bemutatják a modern lengyel állam megteremtőjének életét, korát és történelmi örökségét.
 

MTI
Címkék: