Medveparkot hoznának létre Hargita megyében
2020. augusztus 14. 17:43

A háztáji gazdaságokban garázdálkodó, az emberek közelében táplálékot kereső medvék számára több száz hektáros medveparkot szeretne létrehozni a Hargita megyei önkormányzat, a szükséges területet a közbirtokosságoktól bérelnék. Zárt területre kerülnének a garázdálkodó medvék. Megoldást keresnek.

Medveparkot hoznának létre

Kép: Bálint Előd Erdély

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke egy szafariparkhoz hasonló létesítményről beszélt a Vincze Loránt EP-képviselővel közösen tartott pénteki sajtótájékoztatón. Mint mondta, a cél az lenne, hogy a településekre rendszeresen bejáró, garázdálkodó, haszonállatokra támadó medvéket a megye három régiójában tevékenykedő operatív, gyors reagálású csoportok elaltassák, befogják, és a számukra kialakított parkba szállítsák. Ott megfelelő élettérben, természetes környezetben maradva nemcsak az autóval szállított turisták számára lennének megfigyelhetők, mint egy szafariparkban, hanem a kutatók számára is, tudományos munka céljából.

Az elnök úgy számolt, hogy évente legalább 10, de akár 30 példány elhelyezésére lenne lehetőség az akár 1000 hektárra is bővíthető területen – ennek nagysága a közbirtokosságok felajánlásaitól is függ.

Az első javaslatot a csíkszentmiklósi közbirtokosságtól kapták, de szeretnék a csíkdelneiek, illetve mások beleegyezését is a területek bérbeadására.

Borboly szerint ha a szakértők által irányított projekt megvalósul, az idegenforgalom szempontjából húzóerőt jelent, és ilyen körülmények között a közbirtokossági tagok legalább akkora jövedelemhez jutnának, mint jelenleg. Kérdésünkre azt mondta, a szükséges területet megfelelő módon bekerítik, hogy a nagyvadak ne tudjanak kijutni, a költségekre pályázati forrásokat igényelnek, de a legmegfelelőbbnek egy célzott támogatást látna a kormány tartalékalapjából.

Megjegyezte, ez nem oldja meg a medvekérdést, de amíg a helyzet változik, az elkövetkező néhány évben a problémás egyedek számára megoldást jelentene. Brüsszeli nyomásgyakorlásra várnak Borboly emlékeztetett, a medvekérdés közös üggyé vált, már Kovászna és Brassó megye is csatlakozott ahhoz a beadványhoz, amelyben az Európai Parlamenttől kérik, hogy Romániát kötelezze felelős vadgazdálkodásra az emberi életek védelmében.

Vincze Loránt európai parlamenti képviselő kifejtette, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa megkeresésére közölte, lehet módosítani a védett állatfajok listáját, egy-egy ország vagy régió esetében kivételezést tud adni az Unió, ha szakmai indokok állnak mögötte, de ezt Bukarestnek kellene kezdeményeznie. „Az elszaporodott medvepopuláció nem szorul olyan védettségre, mint máshol Európában. Vannak kivételek, Svédországban, Észtországban a medve nincs a védett fajok listáján, vadgazdálkodási terv van érvényben, ennek része a vadászat is.

A településekre bejáró medvéket kilövik, másokat igyekeznek lakatlanabb vidékekre telepíteni. Itt is ezt kellene elindítani, de Bukarestben félnek a politikai döntés meghozatalától, remélhetőleg a decemberi választások után változik a helyzet” – értékelt a képviselő.

Hozzátette, a petíció a környezetvédelmi szakbizottság elé fog kerülni, a meghallgatás után majd döntés születik. Vincze Lóránt elmondta, azt is javasolta, hogy az EP-képviselőket hívják el Székelyföldre, hogy lássák, mit jelent a túlszaporodott medveállomány, milyen károkat okoznak a nagyvadak.

Kovács Attila 

szekelyhon.ro
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Új lírai beszéd
  Szeretteinket, pláne gyermekeinket egy kivételes világra kell tanítanunk, nagy gondossággal, nagy hitekkel, hogy bármi jó megtörténhet a világban, e nélkül nincs meg a mintája, háttérországa, evidenciája arra, hogy a valóságát úgy formálhatja, olyanná, amiben élni is érdemes - vallja Kürti László költő.
 • Soros-bábszínház Brüsszelben
  Vegyük sorra a legfontosabb jeleit ­annak, hogy az unió ma már nem szuverén.
MTI Hírfelhasználó