Kárpátalján szobrot állítanak a Magyarok Nagyasszonyának
2020. augusztus 15. 00:02

A Király Tibor jóvoltából közérdekű kötelezettségvállalásként bejegyzett – Illyés Gyula, Csoóri Sándor, Kodály Zoltánné, Németh Lászlóné által – negyven éve alapított, független Bethlen Gábor Alapítvány a magyar szolidaritás intézményeként, a pártállami korifeusok támadásai közepette éltette a nemzeti összefogást, az ellenállást a magyarellenes erőkkel szemben.

Jelmondatunk: „..mi minden erőt, ami a haza javára akar és tud lenni, nem eltiporni, hanem együvé fogni kívánunk”!

E fejedelmi hitvallást Móricz Erdély című regényéből idéztük, s ennek szellemében működtettük alapítványunkat. Jól szolgáltak kurátoraink, titkárságunk, gyarapodott a táborunk, de a helyzetünk nem javult….

Az ezredforduló óta a Bethlen Gábor Alapítványt a szellemi honvédelem bázisaként működtetjük tovább. A magyarságszolgálat kiemelkedő képviselőinek kitüntető elismerése mellett feladatunknak tekintjük a nemzeti örökség védelmét, s az ezt szolgáló emlékjelek létesítését, karbantartását.

Az elmúlt két évtized során sok-sok hézagpótló emlékjelállító akcióban vett részt, s támogatott a BGA kuratóriuma. 2013. október 23-án Kolozsvárott, a kétágú templom előtt felállítottuk Bethlen Gábor első erdélyi egész alakos bronzszobrát, Péterfy László alkotását. Idén Beregszászon avattuk Kiss Ferenc alapító kurátorunk domborművét, Rieger Tibor alkotását.

2016-ban Lezsák Sándor révén közreműködtünk, adománnyal is támogattuk a csíkszeredai Márton Áron-emlékmű létesítését. 2017-ben Rieger Tibor Magyarok Nagyasszonya szoborajándéka megismertetését, ünnepélyes felszentelését segítettük elő felvidéki társainkkal együtt Királyfiakarcsán.


 

A Magyarok Nagyasszonya Királyfiakarcsán, az M. S. mester-díjas Rieger Tibor alkotása - Kép: Hideghéthy/Felvidék.ma

E szoborállítás sikerén felbuzdulva fogadta el a BGA Kuratóriuma a trianoni békediktátum centenáriumára tervezett emlékjelprogramot, amelynek része lesz a Kárpátaljai Magyarok Nagyasszonya-szobor.

Köszönjük Matl Péter M. S. mester-díjas szobrász  és a miskolci társak elkötelezett közreműködését, akiknek jóvoltából – új helyszínen – újrakezdhetjük a szoborállítást. A BGA Kuratóriuma határozata alapján felállított előkészítő bizottság, Matl Péter, Kopriva Attila és Erfán Ferenc a Révész Imre Társaság alkotóművészei javaslatát – a közösség illetékes magyar vezetőinek szándékát, indokait is méltányolva – támogatja. Elfogadja, hogy a Kárpátaljai Magyarok Nagyasszonya-szobrot a 8500 lélekszámú, Tisza menti Visk községben állítsák fel.

A szobor makettje - Kép: Mankovits Tamás

A szoborállítás folyamata 2020 Nagyboldogasszony napjától – a keresztény-keresztyén egyházközösségek, a község, a támogatók összefogásával – kezdődjék el, s lehetőleg egy év múlva, 2021. augusztus 15-re, békében valósuljon meg. Alapelvünk, hogy a szoborállítás főszervezője a kedvezményezett-befogadó – a szobrot „örök megőrzésre” átvevő – Visk magyar közössége. Tulajdonosai a magyar keresztény egyházak. Őket – a magyar szolidaritás jegyében – társszervezőként támogatja a lelki-szellemi befogadást elősegítő, a közadakozást, illetve közalapítványi pályázatot és támogatást kérő-szervező Kárpátaljai Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottság (KMNSZ). Bízunk abban, hogy a Tisza menti, határszéli Visk nagyközség – köszönhetően Kárpátalja vallási, etnikai és közéleti állapotát tükröző lakossága Mária-tiszteletének, magyar karakterű fogadókészségének – Matl Péter szobrászművész alkotásának méltó otthona lesz; s ahol áldásos hatása érvényesülni fog.

Az elmúlt évek ukrajnai kálváriajárása, tetézve a koronavírus-járvány okozta lelki-emberi és közösségi megpróbáltatásokkal, Kárpátalja keresztény-keresztyén megújulását igényelné.

A katolikusok és ortodoxok szentjéhez, államlapító István királyunkhoz kötődő Magyarok Nagyasszonya-szoborállítás – az Eucharisztikus Világkongresszus jegyében–, e megújulást hivatott elősegíteni Kárpátalján. A KMNSZ-szoborállítást az alábbi mottóval hirdetjük meg:

Messze jövendővel komolyan vess össze jelenkort: Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül! (Kölcsey Ferenc: Huszt, részlet.)

Ünnepségeinken elénekeljük a „Boldogasszony Anyánk….” kezdetű régi magyar éneket.

Bakos István kurátor

felvidek.ma
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó