Francia erők támogatják a kármentést Bejrútban
2020. augusztus 15. 08:53

Több száz katonát, valamint egy helikopterhordozó hajót küldött Franciaország Bejrútba. Florence Parly francia védelmi miniszter elmondta, a francia katonákkal mentőegységek, utászok, építésre és javításra szakosodott szakemberek és búvárok is érkeztek.

– Több mint hétszáz francia katona érkezett egy helikopterhordozó hajóval pénteken Bejrútba, hogy a múlt heti tragikus robbanást követő helyreállítási munkálatokban segédkezzen – közölte a libanoni fővárosban tartózkodó Florence Parly francia védelmi miniszter. Hozzátette, hogy az áldozatok száma megdöbbentő. – Ez a tragédia mély hatással volt országomra. Libanon különleges helyet foglal el szívünkben – hangoztatta.
Parly elmondta, hogy a francia katonákkal mentőegységek, utászok, építésre és javításra szakosodott szakemberek és búvárok is érkeztek. A kikötő területén múlt kedden történt robbanásban 178 ember vesztette életét, és több mint hatezren megsérültek, a kormány lemondásra kényszerült.

Továbbra sem tudni pontosan, hogy mi okozta a kikötőben tárolt 2740 tonna ammónium-nitrát felrobbanását. A kiszivárgott dokumentumok szerint azonban az ország legfelsőbb vezetése és a biztonsági vezetők is tudtak arról, hogy a vegyi anyagot ott tárolják. Az áldozatok hozzátartozói nemzetközi vizsgálatot követeltek.

Az ENSZ pénteki közlése szerint a súlyosan megrongálódott bejrúti kikötő mindössze 30 százalékos kapacitással működik. Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) előzetes vizsgálata megállapította, hogy a robbanás 15 kilométeres körzetében lévő 55 egészségügyi intézmény fele teljesen üzemképes, mintegy 40 százalék közepesen, illetve súlyosan megrongálódott. A dokumentum szerint csaknem 120 iskola rongálódott meg, amelyben 50 ezer diák tanult.

MTI nyomán
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Amerika szeretete
  Donald Trump úgy fogalmazott néhány napja egy beszédében a hazafias nevelést sürgetve: „fiataljain­kat Amerika szeretetére kell tanítani”, és azt is bejelentette, hogy országos bizottságot hoz létre a patrióta oktatás elősegítésére.
 • Áder: fel kell készülni a Covidnál súlyosabb válságokra
  "Fel kell készülnünk arra, hogy ezt a válságot - hacsak gyökeresen nem változtatunk eddigi életmódunkon - újabb, és akár a Covidnál jóval súlyosabbak követhetik" - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök szerdán, az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésszakán elmondott, videón közvetített beszédében.
 • Operatív Törzs - Maszk nélküli utas: nem indulhat a busz
  Ha a tömegközlekedési járművön utazó nem tartja be a maszkviselés szabályait, a járművezető felszólítja erre, és ha ennek nem tesz eleget, a vezető nem indul tovább járművével, felszólíthatja a szabály megszegőjét, hogy szálljon le, illetve rendőri intézkedést is kezdeményezhet.
MTI Hírfelhasználó