Trianon centenáriumára emlékezik a Duna Karnevál
2020. augusztus 15. 10:45

Az Üzenet haza című nagyszabású táncszínházi előadással emlékezik meg Trianon centenáriumáról a Duna Karnevál augusztus 22-én a Budavári Palota Oroszlános Udvarában.

A művészeti együttműködésben megvalósuló előadás a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes táncosainak főszereplésével lesz látható az Összetartozunk programsorozat részeként, illeszkedve a nemzeti összetartozás évének küldetéséhez. Az Üzenet haza a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát és önazonosságának kifejezését hivatott erősíteni a néptánc és népzene nyelvén - közölték a szervezők az MTI-vel.

"Egy táncszínházi előadás képes szavak nélkül is, a maga adottságaival, eszközkészletével méltóképp emlékezni egy olyan történelmi traumára, amit Trianon jelent a magyarság számára. Megemlékezésünk Juhász Zsolt rendezésében, Marosán Csaba kolozsvári színművész közreműködésével azt tudja megjeleníteni, amire a történelmi értekezések, szónoklatok nem képesek. Zsigerekig ható élményt adhat hazaszeretetből, nekünk rendelt identitásból" - idézi a közlemény Mucsi János, a Duna Karnevál művészeti igazgatója szavait.

Az előadás előtt magyar történelmi indulók szólalnak meg a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának előadásában.

Az Összetartozunk alcímű programsorozatban rendezik meg a 2. FolKid Gyermekfesztivál gálát és bemutatják a Fitos Dezső Társulat A Falu című műsorát is. A FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége szervezésében több vidéki nagyvárosban és Budapesten zajlik augusztus 17. és 23. között, a fesztivál gálaműsorát augusztus 20-án tartják a Budavári Palota Oroszlános Udvarában. Augusztus 21-én a Duna Karnevál vendége lesz a Fitos Dezső Társulat A Falu című táncprodukciója, amely a Kárpát-medence egységesen összetartozó kulturális sokszínűségét és kimeríthetetlen folklórkincsét mutatja be.

A rendezvény a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a Duna Karnevál, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület és a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége közös szervezésében valósul meg a budai Várban.

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Amerika szeretete
  Donald Trump úgy fogalmazott néhány napja egy beszédében a hazafias nevelést sürgetve: „fiataljain­kat Amerika szeretetére kell tanítani”, és azt is bejelentette, hogy országos bizottságot hoz létre a patrióta oktatás elősegítésére.
 • Áder: fel kell készülni a Covidnál súlyosabb válságokra
  "Fel kell készülnünk arra, hogy ezt a válságot - hacsak gyökeresen nem változtatunk eddigi életmódunkon - újabb, és akár a Covidnál jóval súlyosabbak követhetik" - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök szerdán, az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésszakán elmondott, videón közvetített beszédében.
 • Operatív Törzs - Maszk nélküli utas: nem indulhat a busz
  Ha a tömegközlekedési járművön utazó nem tartja be a maszkviselés szabályait, a járművezető felszólítja erre, és ha ennek nem tesz eleget, a vezető nem indul tovább járművével, felszólíthatja a szabály megszegőjét, hogy szálljon le, illetve rendőri intézkedést is kezdeményezhet.
MTI Hírfelhasználó