Összeolvadt Romániában két rendszerkritikus párt
2020. augusztus 15. 19:15

Összeolvadt Romániában az internetnemzedék két rendszerkritikus, korrupcióellenes jelszavakat hangoztató, a közélet megtisztulását hirdető pártja, a magát jobbközép alakulatként meghatározó, Dan Barna vezette Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a centrista, Dacian Ciolos volt miniszterelnök által alapított Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS).

Az egymással eddig is választási szövetségben lévő két alakulat szombaton előbb külön-külön online kongresszuson fogadta el a fúzióról szóló határozatot, majd közös országos értekezleten választotta meg ideiglenes vezetését. Az immár egybeolvadt párt USR néven fog működni. A pártfúzió törvényszéki bejegyzését követő tisztújításig Barna és Ciolos társelnöki minőségben vezetik az összeolvadt pártot.

A négy éve alakult és a 2016-os parlamenti választásokon a mandátumok 9 százalékát megszerző USR-ben a küldöttek 76, a tavaly bejegyzett PLUS-ban a küldöttek 83 százaléka támogatta szombaton az egyesülést.

Az USR-PLUS a régi, "leszerepelt" politikai pártok jobbközép alternatívájaként tünteti fel magát, és a korábbi szociáldemokrata kormányok ellen tüntetéseket szervező korrupcióellenes civil mozgalmak híveinek támogatására számít.

"A régi pártoknak 30 évük volt arra, hogy bebizonyítsák, mire képesek. Most a mi nemzedékünkön a sor eldönteni: hogyan nézzen ki ez az ország" - írta a pártfúzióról szóló bejegyzésében Dan Barna.

Az IMAS közvélemény-kutató intézet júliusban mérte először együtt az USR és a PLUS által létrehozott választási szövetséget. Az USR-PLUS 17,2 százaléka egy százalékponttal elmaradt a két párt júniusban külön-külön mert bizalmi indexének összegétől.

Az USR és a PLUS tavaly döntötte el, hogy mind az európai parlamenti (EP), elnök-, önkormányzati és parlamenti választáson közös jelöltekkel indul. A tavalyi EP-választásokon a szavazatok 22 százalékát szerezte meg. A novemberi romániai elnökválasztáson Dan Barna volt az USR-PLUS államfőjelöltje, aki az első fordulóban a voksok 15 százalékát kapta.

Romániában szeptember 27-én önkormányzati választásokat, év végén - vagy jövő év elején - parlamenti választásokat tartanak.

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Amerika szeretete
  Donald Trump úgy fogalmazott néhány napja egy beszédében a hazafias nevelést sürgetve: „fiataljain­kat Amerika szeretetére kell tanítani”, és azt is bejelentette, hogy országos bizottságot hoz létre a patrióta oktatás elősegítésére.
 • Áder: fel kell készülni a Covidnál súlyosabb válságokra
  "Fel kell készülnünk arra, hogy ezt a válságot - hacsak gyökeresen nem változtatunk eddigi életmódunkon - újabb, és akár a Covidnál jóval súlyosabbak követhetik" - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök szerdán, az ENSZ-közgyűlés jubileumi ülésszakán elmondott, videón közvetített beszédében.
 • Operatív Törzs - Maszk nélküli utas: nem indulhat a busz
  Ha a tömegközlekedési járművön utazó nem tartja be a maszkviselés szabályait, a járművezető felszólítja erre, és ha ennek nem tesz eleget, a vezető nem indul tovább járművével, felszólíthatja a szabály megszegőjét, hogy szálljon le, illetve rendőri intézkedést is kezdeményezhet.
MTI Hírfelhasználó