Székelyföld: Rendhagyóan emlékeznek az idén Márton Áron püspökre
2020. augusztus 25. 10:03

Isten szolgája, Márton Áron püspök 1896. augusztus 28-án született Csíkszentdomokoson. Az évforduló napján, immár kilencedik alkalommal tart megemlékezést a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért. A járványügyi helyzet sem írta felül az évfordulót, a szervezők alkalmazkodtak a veszélyhelyzethez, ezért templomban tartják az ünnepet. A résztvevők előzetes bejelentkezését kérik.

Rendhagyóan emlékeznek idén Márton Áron püspökre

A sok sebből vérző 20. századi erdélyi létet enyhítette Áron püspök hite, jelenvalósága

A megszokotthoz képest idén bizonytalanság övezte a hagyományos rendezvény előkészítését – mondta kérdésünkre Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója.

Miután a veszélyhelyzet egészségvédelmi rendelkezései korlátozzák a beltéri rendezvények résztvevőinek létszámát, lemondtak a megszokott konferenciakeretről, és az előadások egy részét online is elérhetővé teszik. A megemlékező szentmise helyszíne nem változott: a Szent Domokos-plébániatemplomban pénteken délelőtt 10 órától kezdődik. A szentbeszédet Kovács Gergely érsek mondja.

Előadások A liturgiát követően a nagy püspök életének egyháztörténész kutatója, Marton József pápai prelátus, nagyprépost, egyetemi tanár tart előadást Márton Áron küzdelme Dél-Erdélyben 1940-1945 között címmel. Az előadás keretében a közönség hallhat két, eddig nyomtatásban meg nem jelent verset a Bárd Oszkártól (1893-1942). A zsidó származású, irodalmár-orvos verseiről Lázár Csilla kiemelte: Marton professzor lelt rájuk a levéltárban.

Szerzőjük közelebbről ismerhette Áron püspököt. A megemlékezés továbbá két online előadással is kiegészül: a szervezők honlapján, illetve a közösségi médiában két előre rögzített felvételt tekinthetnek meg: Kovács Gergely érsek 2016-ban (akkor még posztulátori minőségében) megtartott előadását: a Kultusz/ tisztelet/ reklám – ahogyan a posztuláció látja Márton Áron püspök emlékének ápolását címűt. Lázár Csilla jelzi: az előadás minden szava irányadó ma is. Hasonlóképpen online lesz látható Marosán Csaba színművész Emberkatedrális című előadása, amely főhajtás Isten szolgája Márton Áron emléke előtt. Az idei, rendhagyó megemlékező konferencián

Rendkívüli lesz az eseményen Kovács Gergely idei jelenléte. A Márton Áron Konferencia történetében, egyetlen évet leszámítva, mindig előadóként volt jelen. Nagy várakozás előzte meg minden alkalommal, mert Márton püspök boldoggá avatási ügyének posztulátoraként beszámolt a hosszú és bonyolult eljárás újdonságairól. 2020 februárjától a gyulafehérvári főegyházmegye érseke Kovács Gergely, idén liturgiális jelenlétére számíthatnak Márton Áron tisztelői. Fontos tudnivalók A megemlékezés szervezői türelmet és megértést kérnek a résztvevőktől.

A járványügyi intézkedéseket tiszteletben tartva, távolságtartással tervezik az ülésrendet úgy a templomban, mint annak kertjében. Nem hanyagolható a maszk viselése sem. Kérik, főleg a távolabbról érkezőket, hogy jelentkezzenek be a következő elérhetőségek egyikén: (+4)0751 523114 (Bodó Andrea) vagy (+4)0741 484 716 (Lázár Csilla), illetve martonaronmuzeum@martonaronmuzeum.ro email címen. Ugyanott kaphatnak információt a szálláslehetőségről is.

Molnár Melinda

szekelyhon.ro
Címkék:
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó