Djukanovic: Szerbia befolyásolni igyekezett a választások eredményét
2020. szeptember 2. 12:37

Milo Djukanovic montenegrói elnök azzal vádolta meg Szerbiát, hogy politikai és médianyomást gyakorolt a montenegrói választópolgárokra a múlt vasárnapi parlamenti választás előtt, állítását a szerb vezetés teljes mértékben elutasította.

A vasárnapi montenegrói választásokon Milo Djukanovic vezette balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) szerezte meg a legtöbb voksot, ám elveszítette a koalíciós partnereivel együtt élvezett parlamenti többségét, így három évtized után várhatóan a DPS megszűnik kormányzó erőnek lenni. A DPS elnöke elismerte a kudarcot, ám azt nem pártja hibájának tartja, hanem az országban tapasztalt szerb befolyásnak.

A Newsmax Adria regionális televíziónak adott kedd késő este sugárzott interjúban Milo Djukanovic úgy fogalmazott, december óta - amikor a podgoricai parlament elfogadta az új egyházügyi törvényt, amelyet a szerb ortodox egyház támadásként élt meg - Aleksandar Vucic szerb elnök, illetve a szerb politikai vezetés politikai és médiaháborút indított Montenegró ellen, a nemzetközi közösség pedig mindezt némán figyelte. Mint mondta: lehetséges, hogy pártja az állampolgárok elégedetlensége miatt veszített erejéből, de az is előfordulhat, hogy a szerb ortodox egyház és a hivatalos Belgrád negatív kampányának tudható be a sikertelenség.

A tavaly decemberben elfogadott egyházügyi törvény nagy felháborodást keltett, a jogszabály szerint ugyanis a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint emiatt ők jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthetnek el. A 620 ezres Adria-parti ország lakosságának mintegy harmada vallotta magát szerbnek a legutóbbi népszámláláson, és a lakosság kétharmada ortodox szerb vallású.

A montenegrói ortodox egyház többször igyekezett már kivonni magát Belgrád fennhatósága alól, de eddig nem járt sikerrel, nem tudott önállósodni.

Ana Brnabic szerb kormányfő szerdán reagált a szerb kormányt és az államfőt ért vádakra. Közleményében az írta, Milo Djukanovic "ezt a politikai félrevezetést használja magyarázatként pártjának választási eredményére". Hozzátette: "Szerbia semmilyen módon nem avatkozik be Montenegró belügyeibe, és semmilyen módon nem befolyásolta a montenegrói választási folyamatot".

Ivica Dacic szerb külügyminiszter is elutasította a montenegrói államfő vádjait. Szerinte sem a szerb államfő, sem más politikus nem avatkozott bele Montenegró ügyeibe, nem adott iránymutatást, hogy kire szavazzanak, Szerbia számára csak a szomszédos ország 29 százalékot kitevő szerb lakosságának jóléte a fontos.

Megemlítette ugyanakkor, hogy Edi Rama albán kormányfő igenis küldött olyan üzenetet, hogy kire kellene szavazniuk a montenegróiaknak, Milo Djukanovic őt mégsem vádolta semmivel.

A múlt vasárnapi választáson a szocialisták a korábbi koalíciós partnereikkel együtt 40 képviselői helyet szereztek a 81 tagú podgoricai törvényhozásban, míg a három ellenzéki listának 41 hely jutott, így várhatóak ők kapnak lehetőséget a kormányalakításra. A montenegrói alkotmány szerint erre 90 nap áll majd a rendelkezésükre.

MTI
Címkék:
  • Bécs - A jószomszédi kapcsolat megőrzése
    A jószomszédi kapcsolat megőrzéséről biztosította egymást Áder János köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök pénteken Bécsben.
  • Hétfőtől új világ, erőből betartatjuk a szabályokat
    Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Meghosszabbították a schengeni határok ellenőrzését
    A schengeni határok ellenőrzésének meghosszabbításáról szóló kormányrendelet értelmében a rendőrség tíz közúti határátkelőhelyen biztosítja a személy és teherforgalom beléptetését - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó