Navalnij - Kreml: nem kellene átpolitizálni az Északi Áramlat-2 ügyét
2020. szeptember 16. 18:31

Az Északi Áramlat-2 földgázvezeték tisztán kereskedelmi projekt, amelyet az Európai Uniónak nem kellene átpolitizálnia a Navalnij-ügy miatt - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

Peszkov szerint a csővezeték építése egyaránt érdeke Oroszországnak és az Európai Uniónak, azon belül pedig elsősorban Németországnak.

A szóvivő arra reagált, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésével összefüggésben azt mondta, hogy az oroszországi Viborg és a németországi Greifswaldig között tervezett Északi Áramlat-2 földgázvezeték építését nem lehet az orosz-európai egyetértés szimbólumának tekinteni. Szavai szerint a Navalnij-ügy az orosz magatartás "tipikus megnyilvánulása", részét képezi a világban végrehajtott orosz lépések rendszerének, és "a vezeték nem változtatja meg Oroszországot".

Az orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy Moszkva "kategorikusan nem ért egyet" ezzel a kijelentéssel, a Navalnijjal történtek pedig tisztázásra és kivizsgálásra szorulnak. Megismételte, hogy Moszkva ebben együttműködésre törekszik Berlinnel, de "egyelőre nem talált viszonzásra".

A Navalnijt kezelő berlini Charité klinika egyébként visszaküldte Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli üzletembernek azt az egymillió rubelt (jelenlegi árfolyamon mintegy négymillió forintot) amelyet az ellenzéki politikus gyógyítására utalt át. Erről a vállalkozó érdekeltségéhez tartozó Concord élelmiszeripari vállalat sajtóosztálya adott ki tájékoztatást szerdán.

A közlemény szerint ez vagy azért történhetett meg, mert Prigozsin szerepel a szankciós listán, vagy mert a klinika nem kíván elszámolni a támogatásokkal, és felvilágosítást adni az orosz üzletembernek arról, hogy Navalnij milyen kezelést kap.

"Hadd gyógyítsák mindaddig, amíg fel nem épül, főleg mert pénzzel tartozik nekem" - kommentálta Prigozsin az adományt a Concord szeptember 9-én kiadott közleménye szerint.

Navalnij és az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) júliusban 88 millió rubelt veszített egy rágalmazási perben az üzletember ellen. Az ellenzéki politikust az összeg egyharmada terheli. Prigozsint sajtóforrások külföldön végrehajtott zsoldos- és online dezinformációs akciókkal hozták összefüggésbe.

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Iskolai menza: változás a járvány miatt
  A járvány egészségügyi kockázatának csökkentése érdekében minden iskola több területre kiterjedő ajánlást kapott, amelynek fontos része az iskolai étkeztetésre vonatkozó javaslatsor is.
 • Költő a szavakkal festett képekről
  Amióta az eszemet tudom, mindig versbe voltam zárva. Úgy szoktam megfogalmazni, hogy körülöttem az élet prózában zajlik, de én versben gondolkodom. A költő számára más életfilozófiát jelölt ki a Teremtő.
 • Németország meghívót küldött a migránsoknak 2015-ben
  A német politika és sajtó "meghívót küldött" a migránsoknak 2015-ben, pedig egy ilyen döntést egyedül nem hozhatott volna meg - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a XXI. Század Intézet által kedden rendezett, a Facebookon követhető beszélgetésen.
MTI Hírfelhasználó