Varsót és Prágát aggasztja az EB új kibocsátáscsökkentési javaslata
2020. szeptember 16. 18:38

Varsót aggasztja az európai bizottsági elnök új kibocsátáscsökkentési javaslata

Aggasztónak találta a lengyel klímavédelmi tárca az Európai Bizottság (EB) elnökének, Ursula von der Leyennek szerdai javaslatát, miszerint 2030-ig a jelenleg tervezett 40 helyett legalább 55 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.

Von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésén előadott, az Európai Unió (EU) helyzetét értékelő beszédében szorgalmazta a 2030-ig megfogalmazott uniós környezetvédelmi, köztük a kibocsátáscsökkentési célkitűzések szigorítását.

A lengyel klímaügyi minisztérium nyugtalanítónak nevezte, hogy Ursula von der Leyen nem mutatta be az új célkitűzés megvalósítását szolgáló eszközöket, nem indokolta meg az általa említett 55 százalékos kibocsátáscsökkentési értéket, és nem tért ki az energetikai palettájukat átalakító országoknak járó támogatásokra sem.

A nyilatkozatban azzal érveltek, hogy az új kibocsátáscsökkentési célkitűzés nyomán a tagállamok között egyenetlenül oszlanának meg a terhek, jobban sújtanák a magasabb kibocsátásokat jegyző országokat, köztük Lengyelországot.

A tárca egyúttal elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy von der Leyen a beszédében érintette a határokon történő szén-dioxid-kiigazítási mechanizmus (CBAM) szerepét. Varsó szerint ez a mechanizmus globálisan az egyik legfontosabb tényező lehet az éghajlatváltozás elleni harcban.

Varsó szerint az EB-elnök javaslatának lehetséges hatásait alaposan elemezni kell, ebben a vonatkozásban kulcsfontosságú lesz az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban folytatandó vita.

A szénalapú energiapolitikáját egyéni ütemben átalakítani kívánó Lengyelország a tavaly decemberi, majd az idén júliusi EU-csúcstalálkozón nem akadályozta meg ugyan az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáról is szóló állásfoglalást, de nem vállalt kötelezettséget a karbonsemlegesség 2050-es elérésére.

Prága nem tudja teljesíteni az Európai Bizottság károsgáz-kibocsátási elvárásait

Csehország nem tudja teljesíteni az Európai Bizottság új elvárását, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását - jelentette ki Karel Havlícek cseh kormányfőhelyettes, ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.

Az elvárást szerdán fogalmazta meg Ursula von de Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott beszédében. A 2015-ben Párizsban aláírt klímaegyezményben a tagállamok 40 százalékos csökkentésre vállaltak kötelezettséget. Ursula von de Leyen szerint ezt kellene 55 százalékra emelni.

"Csehország számára az Európai Bizottság elvárása irreális. Csehország ezt csak később tudja teljesíteni, amennyiben meg akarja tartani energetikai önállóságát, nem akarja tönkretenni iparát" - vélekedett Karel Havlícek.

"Értjük az Európai Unió környezetvédelmi ambícióit, de a leglényegesebb az, milyen hatással lesz mindez az egyes államokra. Mindegyiknek más az ipari, energetikai és közlekedési struktúrája. A vízió nem lehet puszta ideológia vagy elvárás, konkrét és reális intézkedéseken kellene alapulnia" - fejtette ki Havlícek. Úgy vélte: előbb a szakértőkkel kell a témát megtárgyalni, utána lehet csak kitűzni valamilyen célokat. "Az Európai Bizottság ebben az esetben éppen fordítva cselekedett" - mutatott rá a cseh kormányfőhelyettes.

MTI
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Iskolai menza: változás a járvány miatt
  A járvány egészségügyi kockázatának csökkentése érdekében minden iskola több területre kiterjedő ajánlást kapott, amelynek fontos része az iskolai étkeztetésre vonatkozó javaslatsor is.
 • Költő a szavakkal festett képekről
  Amióta az eszemet tudom, mindig versbe voltam zárva. Úgy szoktam megfogalmazni, hogy körülöttem az élet prózában zajlik, de én versben gondolkodom. A költő számára más életfilozófiát jelölt ki a Teremtő.
 • Németország meghívót küldött a migránsoknak 2015-ben
  A német politika és sajtó "meghívót küldött" a migránsoknak 2015-ben, pedig egy ilyen döntést egyedül nem hozhatott volna meg - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a XXI. Század Intézet által kedden rendezett, a Facebookon követhető beszélgetésen.
MTI Hírfelhasználó