15 éves kislánnyal szexelt a baloldali dán külügyminiszter, nem mond le
2020. szeptember 18. 20:54

Lemondásra szólította fel több ellenzéki és nőjogi szervezet Jeppe Kofod dán szociáldemokrata külügyminisztert, mert egy húsvéti előadást követően szállodai szobájába hívott egy 15 éves kislányt, majd lefeküdt vele. Az eset korábban történt és ismert volt már eddig is: akkor Kofod még csak külügyi szóvivő volt és le kellett mondania. Tavaly azonban mégis kinevezték külügyminiszternek, ez az ellenzők szerint elfogadhatatlan. A politikus azt állítja, hogy "részeg volt és ostoba", és azzal védekezik, hogy már bocsánatot kért - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Jeppe Kofod dán szociáldemokrata külügyminiszter elnézést kért azért, mert 2008-ban egy húsvéti tanfolyam során lefeküdt a párt ifjúsági szervezetének (DSU) egyik 15 éves tagjával.

"Részeg voltam és ostoba. Tisztában vagyok vele, hogy nem elég bocsánatot kérni. Bárcsak meg tudnám ezt változtatni. Csak megbánást tudok tanúsítani" - mondta a politikus a dán TV2 csatornának, hozzátéve, ez volt élete legnagyobb hibája.Jeppe Kofod

A televíziós csatorna szerint Kofod azt állította, hogy nem tudta, hogy a lány kiskorú - bár azt nehezen tagadhatja, hogy tudta, hogy az ifjúsági szervezet tagja - , amikor felhívta a szobájába. A politikus 34 éves volt ekkor.

2008-ban le kellett mondania a szociáldemokraták külpolitikai szóvivői tisztségéről. Mint kiderült, ezzel nem büntették, hanem valójában előléptették: 2014-ben már ő a párt első számú jelöltje a 2014-es európai parlamenti választáson, 2019-ben pedig őt nevezte ki külügyminiszternek Mette Frederiksen miniszterelnöknő.

Samira Nawa, az ellenzéki Dán Szociálliberális Párt politikusa azt mondta: a bocsánatkérés nem ér semmit, a következtetéseket kellene levonnia a miniszternek. A miniszterelnöknő viszont a bocsánatkérésre hivatkozva nem hajlandó leváltani. Arra hivatkozik, hogy Kofodot a választók megválasztották - csakhogy nem külügyminiszternek, oda a miniszterelnök nevezte ki.

Kofod "doktrínája" arról szól, hogy a dán külpolitikának szociáldemokrata értékeken kell alapulnia.

Mint például az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az emberi jogok és a demokrácia. Elemzők szerint a kiskorúval folytatott szexuális viszony kikezdi a miniszter hitelességét, így a doktrína - ezzel a dán kormány is - nevetségessé válik.

Dániában a beleegyezési korhatár 15 év, így csak néhány héten múlt, hogy Kofod nem követett el bűncselekményt. 

origo.hu
Címkék:
  • Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni
    A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.
  • Máért - Diaszpóratanács - Semjén: egyhangú igen a zárónyilatkozatokra
    Egyhangúlag fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács is a zárónyilatkozatokat a csütörtökön - a koronavírus-járvány miatt online - tartott fórumokon - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szintén online közvetített sajtótájékoztatón.
  • Gulyás: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben
    A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó