Halálos méreggel teli csomagot kapott Donald Trump
2020. szeptember 20. 22:13

Méreggel teli csomag érkezett szombaton a Fehér Háznak címezve. A küldeményt Donald Trump amerikai elnöknek szánták, de már az elején gyanúsnak tűnt, és elkülönítették. A vizsgálatok kimutatták, hogy a csomag ricint tartalmazott. A Reuters hírügynökség megerősítette, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított az ügyben.

A CNN értesülései szerint a hatóságok egy kanadai feladó érintettségét vizsgálják. Hasonló, gyanús küldemények érkeztek ugyanaznap több texasi címzetthez, azonos kanadai feladótól. Arról nem érkezett hír, hány darab mérgezett csomagról lehet szó. A kanadai hatóságok a hírcsatornának megerősítették, hogy amerikai partnereikkel közösen folytatnak nyomozást az ügyben, de a folyamatban lévő ügy miatt nem közöltek több információt. Az FBI közleménye szerint „jelenleg nem áll fenn veszély a közbiztonságra nézve”.

 

Donald Trump amerikai elnök egy elnökválasztási kampány során, 2020. szeptemberében. Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst.

A ricin a ricinus magjából kivonható, rendkívül mérgező anyag, amely megakadályozza az alapvető fehérjék előállítását a szervezetben. Mindössze egy milligramm elegendő a halálos végkimenetelhez.

Az emberi szervezetbe jutva előbb hányingert, hányást és belső vérzést okoz, végül a szervek működésének leállásához, és három-öt napon belül az áldozat halálához vezet. Ellenszere nincs. Az egyik legismertebb példája a ricinnel történő mérgezésnek Georgi Markov disszidens bolgár író megölése 1978-ban: Markovot vélhetően a szovjet KGB ügynöke egy esernyőbe rejtett ricin golyóval mérgezte meg, négy nappal később halott volt.

Természetesen egy mérgezett küldemény eljuttatása az Egyesült Államok első számú vezetőjének szinte lehetetlen vállalkozás: az összes postai levelet és csomagot a biztonsági szolgálat még a Fehér Házba történő szállítás előtt, külön helyszínen vizsgálja át.

A méreggel teli halálos küldemények nem számítanak ismeretlen jelenségnek az Egyesült Államokban, bár ez idáig egyetlen egy esetben sem értek célba. Két évvel ezelőtt ricint tartalmazó levelek érkeztek Donald Trumphoz, az akkori amerikai védelmi miniszterhez, Jim Mattishez, az FBI és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetőihez Christopher Wrayhez és Gina Haspelhez, és más magas rangú állami vezetőkhöz. Kiderült, hogy a merényletek mögött az amerikai haditengerészet korábbi tisztje, az akkor 39 éves William Clyde Allen III állt. 2013-ban hasonló mérgezett leveleket kapott Barack Obama korábbi amerikai elnök. A merénylőt egy évvel később 25 év börtönre ítélték.

magyarnemzet.hu - MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó