A világgazdaság már jövőre túljuthat a koronavírus-válságon
2020. szeptember 21. 16:20

A világgazdaság bruttó hazai terméke (GDP) a korábbi prognózisokban jelzettnél hamarabb, akár már 2021 közepére elérheti a koronavírus-válság előttit a Deutsche Bank szerint. „A világgazdaság felépülése a koronavírus-válság utáni mélypontról a korábban reméltnél jóval tempósabban halad” – írta a Deutsche Bank vezető közgazdásza, Peter Hooper a bank ügyfeleinek hétfőn megküldött tájékoztatóban.

Véleménye szerint 2021 közepére sikerül is felzárkózni a válság előtti szinthez, vagyis jónéhány negyedévvel hamarabb a bank előző prognózisában jelzettnél. A Deutsche Bank legfrissebb elemzésében abból indul ki, hogy a világgazdaság az idén 3,9 százalékot veszít bruttó hazai termékéből a májusi prognózisban jelzett 5,9 százalék helyett.

A jövő évi globális GDP-növekedési prognózisát pedig 5,6 százalékra emelte meg 5,3 százalékról. Az előrejelzés megvalósulásának a kockázati tényezői között a vírusjárvány második hullámának esetleges jelentkezését emelte ki Hooper, illetve a novemberi amerikai elnökválasztás bizonytalan kimenetelét, valamint a megállapodás nélküli Brexitet. Hatással lehet még a világgazdaság növekedési ütemére a jegybankok monetáris politikájának esetleges módosulása is, még ha erre reálisan csak több éves távlatban kell is számítani – mondta.

A jegybankok ugyanis hatalmas pénzösszegeket pumpáltak a gazdaságba a koronavírus-járvány következményeinek az enyhítésére, ami – Peter Hooper szavai szerint – „nagyban hozzájárult az eladósodáshoz és a vagyoneszközök túlértékelődéséhez”.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó