Az Egyesült Államok nem tudja legitim elnöknek tekinteni Lukasenkát
2020. szeptember 23. 23:32

Az Egyesült Államok nem tudja legitim elnöknek tekinteni Aljakszandr Lukasenkát - jelentette ki az amerikai külügyi szóvivő újságírói kérdésre válaszolva.

Kifejtette: az amerikai álláspont szerint "az augusztus 9-én tartott választások nem voltak sem szabadok, sem igazságosak, a kihirdetett eredményeket elcsalták és nem adnak semmiféle legitimitást".
   
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter - aki az idén februárban járt Minszkben - szeptember 8-án aggodalmának adott hangot a fehéroroszországi fejlemények miatt. Akkor külön kiemelte az ellenzéki Marija Kalesznyikava letartóztatását. Közleményében az amerikai diplomácia vezetője szankciókat helyezett kilátásba, amelyeknek célpontjai - mint fogalmazott - "az emberi jogi visszaélésekben és elnyomásban résztvevők felelősségre vonása".
   
Korábban Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes Washingtonban egy videokonferencián újságíróknak hangsúlyozta: Washington az Európai Unióval egyezteti a várható szankciókat. "Célzott szankciókat szeretnénk azok ellen, akik a leginkább felelősek az erőszakért és az elcsalt választásért" - fogalmazott Biegun, hozzátéve, hogy Fehéroroszország polgárainak "szabad és tisztességes választásokon kell kiválasztaniuk az ország következő elnökét". .
 

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó