Ausztria az egyik legfontosabb szövetségese Magyarországnak
2020. szeptember 25. 16:06

Ausztria az egyik legfontosabb és legszorosabb szövetségese Magyarországnak - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Buda

Karoline Edtstadler osztrák Európai Unióért és alkotmányért felelős miniszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. szeptember 25-én. MTI/Illyés Tibor

Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Karoline Edtstadlerrel osztrák Európai Unióért és alkotmányért felelős miniszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: nagyra becsülik a jelenlegei osztrák kormányt, és bár vannak kérdések, amelyek tekintetében eltér az álláspontjuk, nem hagyják, hogy ezek "túszul ejtsék" az együttműködést.

Kifejtette: lényeges területeken ért egyet a két ország, ilyen az EU bővítése a Nyugat-Balkán felé és az illegális bevándorlók kötelező letelepítési kvótájának elutasítása.
   
Az Európai Bizottság új migrációs paktumáról elmondta: Magyarország rendkívül negatívan ítéli meg, amit az uniós testület letett az asztalra, mert úgy tűnik, Brüsszel nem tanult az elmúlt évek hibáiból és nem adta fel a bevándorláspárti politikáját.
   
Ez a csomag egy reménytelen kísérlet, hogy ne nevezzék kvótának azt, ami valójában az - fogalmazott.
   
Az előterjesztés a migránsok szétosztásáról szól, amit Magyarország nem támogat. Ha most újabb illegális migrációs hullámok lennének, azok már komoly egészségügyi kockázatot is jelentenének, ezért továbbra is az a magyar álláspont, hogy a migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell, de ez a csomag még mindig a kezelésnél tart - mutatott rá.
   
Szijjártó Péter közölte: a határt továbbra is erősen védik és nem engedik meg illegális migránsok érkezését az ország területére.
   
Kitért rá: más közép-európai országokhoz hasonlóan az Európai Bíróság előtt támadják meg az EU mobilitási csomagját, amely bürokratikus intézkedésekkel hozza hátrányos helyzetbe a közép-európai szállítmányozási vállalatokat.
 
Megjegyezte: Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a harmadik legnagyobb beruházó az országban, és 2500 itt működő osztrák cég mintegy 70 ezer embernek ad munkát.
   
Kérdésre a külügyminiszter elmondta: a magánéletét és a közéleti tevékenységét élesen elválasztja egymástól.
   
Már korábban is többször szerepelt a közösségi oldalán, hogy alkalmanként helikopterrel utazik, de úgy tűnik, ez eddig "nem mindenkinek tűnt fel" - fogalmazott.
   
Közölte: akkor használta a rendőrség helikopterét, amikor szükség volt rá, hogy elvégezze a munkáját, amellyel a választók megbízták és amely a magyarok érdekét szolgálja.
   
"Nem szórakozásról van szó, hanem munkavégzésről" - jelentette ki, méltatlannak nevezve a kritikákat.
   
Ugyancsak kérdésre Szijjártó Péter közölte: a koronavírus-járvány elleni védekezésben nem haboznak meghozni egy olyan döntést sem, amellyel meg tudják védeni a magyarok életét, egészségét és a gazdaság működőképességét.
   
Ha a körülmények lehetővé teszik, hogy enyhítsenek a korlátozásokon, enyhítenek, és ha szigorítani kell, akkor pedig szigorítanak - mondta.
   
Azt is elmondta: elfogadhatatlan, hogy a szolidaritás csak az illegális bevándorlók befogadása lehet, erre Magyarország nem hajlandó, akkor sem, ha emiatt sok politikai támadással kell szembenéznie.
   
A határvédelem is a szolidaritás egy formája, mert ezzel megakadályozták, hogy illegális bevándorlók tömegei jussanak el más európai országokba is - emlékeztetett.
   
Karoline Edtstadler hangsúlyozta: Magyarország megbízható partnere Ausztriának, baráti ország, az együttműködésük nagyon fontos, és ennek így kell maradnia a jövőben is.
   
A bizottság migrációs csomagjáról elmondta: az illegális bevándorlás kezelésére a kötelező szétosztás nyilvánvalóan nem működik, ez az irány kudarcot vallott.
   
Fontos a szolidaritás, de annak más formája is van, nemcsak az illegális bevándorlók befogadása - vélekedett.
 
Az osztrák miniszter kiemelte a jogállamiság jelentőségét, azt mondta, ez országa számára olyan alapérték, amellyel kapcsolatban nem lehetséges a kompromisszum.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó