Terrortámadás a Charlie Hebdo régi szerkesztőségénél
2020. szeptember 25. 18:28

Két újságíró, egy nő és egy férfi megsérült egy hentesbárddal vagy machetével elkövetett támadásban a párizsi Charlie Hebdo szatirikus magazin régi szerkesztőségénél. A két áldozat állapota súlyos, de úgy tűnik, nem életveszélyes. Egy vérben úszó ruhát viselő férfit percekkel a támadás után őrizetbe vettek a Bastille közelében, és egy másik gyanúsítottat is letartóztattak. Francia sajtóértesülések szerint az fő elkövető 18 éves, pakisztáni és ismert volt a hatóságok előtt, de nem radikális nézetei, hanem tiltott fegyverviselés miatt. A Le Figaro birtokába jutott egy felvétel az egyik gyanúsított elfogásáról:

Kép

A hatóságok terrorizmus miatt nyomoznak - MN

„Két kollégám az utcán cigarettázott az épület előtt az utcán, üvöltözést hallottam. Az ablakhoz léptem, és megláttam a munkatársam, vérben úszva, ahogy egy férfi egy machetével üldözi” – idézte a BBC az egyik szemtanút. A két áldozat a Premiere Ligne televíziós társaságnak dolgozik, éppen cigarettaszünetet tartottak, egyébként semmi közük a Charlie Hebdohoz.Helyszínelés. A támadást jelképes helyen követték el - MN

A támadás a szatirikus francia magazin régi szerkesztőségénél történt. A lap munkatársai biztonsági megfontolásokból most egy titkos helyen dolgoznak.

Az utóbbi időben több fenyegetést kaptak, többek között az al-Kaida terrorszervezettől is.

A szerkesztőség ellen 2015-ben 12 életet követelő terrortámadást követtek el, amiért karikatúrát közöltek Mohamed prófétáról. A terroristákat segítő 14 életben maradt gyanúsítottjának tárgyalása nemrégiben kezdődött Franciaországban, amelynek alkalmából a magazin ismét címlapon publikálta a Mohamed-karikatúrákat.

Eső után 

A mostani támadás után a francia kormányfő, a belügyminiszter, és Párizs főpolgármestere is a helyszínre sietett. Több európai vezető részvétét fejezte ki, és elítélte a támadást. A bevándorlásellenes Nemztei Tömörülés vezetője, Marine Le Pen pedig a szigorúbb migrációs politika hiányát tette ismét szóvá.

A francia belügyminiszter a múlt hónapban figyelmeztetett rá, hogy az országban még mindig rendkívül magas a terrortámadás esélye. A tárcavezető akkor arról beszélt, hogy a hatóságok 8132 személyt tartanak nyilván olyan iszlamista szélsőségesként, akik biztonsági kockázatot jelenthetnek.

Az AFP francia hírügynökség összesítése szerint a 2015 és 2016 közötti terrorsorozat több mint 250 emberrel végzett Franciaországban. Statisztikáik szerint az elmúlt öt évben 17 bűncselekményt határoztak meg terrortámadásként. Idén eddig három merénylet történt, ám egyik sem kötődik valamilyen terrorszervezethez, mindet radikalizálódott egyének, úgynevezett magányos farkasok követték el. Szakértők abban egyetértenek, hogy bár az Iszlám Állam és az al-Kaida veszített erejéből, de ideológiájuk továbbra is veszélyt jelent, és a koronavírus-járvány miatt kevesebb erőforrás juthat megfékezésükre.

MTI
Címkék:
  • Tisztifőorvos: átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció
    Magyarországon átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció, hiszen rendelkezésre kell állnia a második dózis oltóanyagnak is a már beoltottaknak - mondta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának nyilatkozva.
  • Az amerikai Zirc
    Kevéssé ismert a város magyar büszkesége, a Zircről indult ciszterci atyák által 1956-ban alapított Our Lady of Dallas apátság, ahonnan a sajnos egyre inkább fogyatkozó magyar alapító atyák egyik kiválóságának gyászhíre indított az amerikai magyar emigráció e sikertörténetének felelevenítésére.
  • Ha megromlik a bizalom a szakembereinkkel szemben, a gonosz lélek szórakozni fog rajtunk
    Ma ünnepli születésnapját Böjte Csaba. A ferences rendi szerzetes a hirado.hu-nak adott interjúban az oltás kapcsán arra kéri az embereket, hogy bízzanak orvosainkban, szakembereinkben, hiszen, ha elromlik az autónk, akkor sem egyedül kezdjük el javítani, hanem szakemberre bízzuk.
MTI Hírfelhasználó