Emléktáblát állítottak Fekete György szülőházánál
2020. szeptember 28. 13:17

A nemzet művésze, a Kossuth- és Munkácsy-díjas belsőépítész Zalaegerszegen született és a város díszpolgára volt. Születésének 88. évfordulóján emléktáblát avattak Zalaegerszegen Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egykori elnökének szülőháza, a református parókia falán.

Balog Zoltán református lelkész, miniszteri biztos felidézte, hogy Fekete György gyermekkorában az egyik első élménye volt a zalaegerszegi református templom építése, ami lelkipásztorként tevékenykedő édesapja fő műve volt. Itt találkozott azzal, mit is jelent "míves anyagokból valami szépet alkotni", megbecsülni a mesteremberek keze munkáját. Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia jelenlegi elnöke úgy emlékezett Fekete Györgyre, mint akiben folyamatosan viaskodott egymással a közéleti aktivitás és a művészet.

A rendszerváltás után folytatott kultúrpolitikai tevékenysége körül "heves és szenvedélyes konfliktusok" voltak, de "az igazság az ő oldalán állt". Azon ritka mesterek közé tartozik, akik olyankor is tudnak tanácsot adni, amikor nincsenek jelen - fogalmazott az MMA elnöke. A Farkas Ferenc szobrászművész által alkotott emléktáblánál Fekete György családjának jelenlétében Balaicz Zoltán polgármester helyezett el koszorút, majd Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mondott áldást.

Fekete György (1932-2020) Kossuth-díjas belsőépítész, a nemzet művésze 2011 és 2017 között dolgozott a Magyar Művészeti Akadémia elnökeként, utána 2020 áprilisában bekövetkezett haláláig a köztestület tiszteletbeli elnöke volt.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó