Egyre több puma bóklászik a chilei fővárosban
2020. szeptember 28. 13:50

Az Andok lábánál fekvő, hatmillió lakosú chilei főváros környékén az utóbbi időben többször láttak pumát. A hegyi oroszlánként is emlegetett macskaféle ragadozó őshonos az egész amerikai kontinensen, így Dél-Amerikában is.

A pumakölyköt a Las Condes városrészben látták az anyjával és egy másik példánnyal kószálni. A ragadozókat feltehetően a pandémia miatti karanténszabályok következtében lecsendesedett város csalta le a hegyekből. A vadak élelmet kereshettek a városi környéken, mivel a sokéves szárazság miatt nem volt elég táplálékuk. Az állatkert szakemberei arra is rámutattak, hogy maga a város is a hegyek felé terjeszkedik, és ezzel is fogy a vadon élő állatok, köztük a pumák élőhelye.

„Hozzá kell szoknunk a pumák jelenlétéhez. Velünk maradnak” – mondta Alejandra Montalba, a santiagói állatkert igazgatója. A chilei fővárosi állatkert gondozói a hatóságokkal együtt fogtak hozzá a pumakölyök befogásához, s mint mondták, ezt követően folytatják a vadászatot a többi pumára. A befogott állatokat egészségügyi ellenőrzés után rendszerint szabadon engedik a vadonban.

Magyar Nemzet
Címkék:
MTI Hírfelhasználó