Folytatódnak a harcok az azeri és az örmény erők között
2020. szeptember 28. 13:51

Nehézfegyverek bevetésével folytatódnak a harcok az azeri és az örmény erők között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban – számoltak be hétfő reggel a szembenálló felek. 

Az örmény védelmi minisztérium azt közölte, hogy az összecsapások egész éjjel tartottak. Az azeri védelmi tárca tájékoztatása szerint az örmény erők Terter települést ágyúzták. A hegyi-karabahi hatóságok tájékoztatása szerint legalább 15 katonájuk esett el az azeri erők elleni harcban. Ilham Alijev azeri elnök hétfőn reggel részleges mozgósítást rendelt el a helyzet súlyosbodása miatt. Az elnöki rendelet értelmében behívják katonai szolgálatra a hadköteleseket. Bakuban eddig az mondták, hogy a hadsereg fel van töltve katonákkal, és mozgósításra nincs szükség.

Az azeri védelmi tárca arról tájékoztatott, hogy az örmény erők a régió szomszédságában fekvő Terter települést ágyúzták. A külügyminisztérium szerint kifejezetten lakott területeket és polgári célpontokat támadnak, ami sérti a nemzetközi humanitárius jogot. Azeri oldalról bejelentették, hogy elfoglaltak számos, stratégiailag fontos magaslatot Talis település környékén, Hegyi-Karabahban, ahol vasárnap óta folynak a harcok. A tájékoztatásból kiderült, az azeri hadsereg egységei az örmény eröktől elfoglalt magaslatokból és kedvező állásokból továbbra is folytatják ellentámadásukat, hogy megerősítsék az eddig elért katonai sikereiket. A védelmi minisztérium azt is állította, hogy az örmény fél komoly veszteségeket szenvedett.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó