Meloni az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-frakciójának elnöke
2020. szeptember 29. 16:58

Rendkívüli eredménynek nevezte a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) vezetője Giorgia Meloni elnöki kinevezését az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti pártcsoport élére Giovanbattista Fazzolari a FdI politikai programfelelőse kedden.

Meloni: il centrodestra all'estero non fa più paura

Meloni - avvenire.it

Giorgia Meloni közösségi oldalán reagálva megtiszteltetésnek nevezte a kinevezést.

Azt írta, azért fog küzdeni, hogy Európát szabad és szuverén államok alkossák.   

Giovanbattista Fazzolari kifejtette, Giorgia Meloni ECR-elnöksége egész Olaszország pozícióját erősíti Európában, mivel ő az első olasz politikus, aki európai pártcsoportot irányít. Ráadásul az első nőnek számít, aki egyszerre vezet nemzeti pártot és európai pártcsoportot is.
   
A FdI európai parlamenti delegációja vezetője, Carlo Fidanza rendkívül jelentős előrelépésről beszélt.

Il fallimento dell'Europa dopo la caduta del Muro di Berlino" - Carlo  Fidanza

Fidanza - carlofidanza.eu

Hangsúlyozta, hogy Giorgia Meloni azért kedvelt az európai és a nemzetközi színtéren, mivel "fiatal, karizmatikus és azt az üzenetet képviseli, miszerint a jobboldal bírálja az Uniót, de nem Európa ellenes, ellenkezőleg, az európai szuverenitás, határok, identitás és család védelmében cselekszik (..) a Giorgia Meloni vezette jobboldal nem engedi, hogy a nemzeti identitást az uniós bürokrácia és a pénzügyi hatalmak elfojtsák" - mondta Carlo Fidanza.
   
Sajtókommentárok szerint Giorgia Meloni így tovább erősítette pártja és saját erejét, miután a szeptember 20-án és 21-én tartott tartományi választásokon is jól szerepelt.

A FdI jelöltje megszerezte a huszonöt éve a baloldaltól vezetett Marche tartományt. A helyhatósági eredmények szerint a FdI tíz százalék felett teljesített, vagyis majdnem duplázta a Hajrá Olaszországot és a nyolc százalék alatti kormánypárt Öt Csillag Mozgalmat (M5S) is megelőzte. Az Olasz Testvérek a jobbközép koalíció tagja, amelyhez a Matteo Salvini vezette Liga és a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország tartozik.
   
Elemzők úgy vélték, a 2009-ben alakult, hatvanegy képviselővel rendelkező ECR a mérleg nyelvét képviselheti az Európai Néppárt, amelynek a Hajrá Olaszország (FI) a tagja, valamint az Identitás és Demokrácia között, amelyet Matteo Salvini alapított

Az ECR-hez többek között a spanyol Vox és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártja tartozik, a pártcsalád jó kapcsolatokat ápol az amerikai republikánusokkal - tette hozzá az olasz sajtó. Az ECR pártcsalád politikusa foglalja el az agrárbiztosi posztot a lengyel Janusz Wojciechowski személyében.
   
Antonio Tajani a Hajrá Olaszország alelnöke gratulált Giorgia Meloninak, és szorgalmazta az Európai Néppárt és az ECR közötti együttműködés erősítését az európai ipar, mezőgazdaság, környezet, valamint Európa keresztény gyökereinek védelmében.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó