Donald Trump újabb jelölést kapott a Nobel-békedíjra
2020. szeptember 29. 20:35

Donald Trump amerikai elnök újabb jelölést kapott a Nobel-békedíjra - jelentette kedden a republikánusokhoz közelálló Fox televízió. A javaslatot David Flint, ausztrál jogászprofesszor vezetésével ausztrál jogászok egy csoportja tette.

David Flint

Flint - abc.net.au

A híradásokból nem világos, hogy javaslatukat a tudósok eljuttatták-e közvetlenül a norvég Nobel-bizottságnak is.
   
A Fox televízió idézte a Sky News ausztráliai adását, amelyben Flint professzor elsősorban az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, illetve Bahrein közötti kapcsolatok normalizálását biztosító békemegállapodások jelentőségét méltatta, de általánosságban dicsérően szólt Trump külpolitikájáról. Mint fogalmazott: az amerikai elnök "úgy döntött, hogy Amerika nem vesz többé részt végeláthatatlan háborúkban, amelyekkel semmit nem ért el, de amelyek fiatal amerikaiak ezreinek életét követelték és óriási anyagi terhet róttak Amerikára".

President Donald Trump speaks about coronavirus testing strategy, in the Rose Garden of the White House, Monday, Sept. 28, 2020, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Trump - yahoo.com/AP   

A javaslatot felvető jogászcsoport véleményét tolmácsolva David Flint leszögezte: Trump "csökkentette Amerika háborús részvételi hajlandóságát". Hozzátette: Donald Trump az első amerikai elnök, aki függetlenítette az amerikai energiaellátást a Közel-Kelettől.
   
Donald Trump szeptemberben már két jelölést is kapott a Nobel-békedíjra. Először Christian Tybring-Gjedde norvég parlamenti képviselő javasolta a közel-keleti egyezményekért.

Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet - Kultur

Tybring-Jedde - dagsavisen.no

Majd Magnus Jacobsson svéd parlamenti képviselő jelentette be, hogy jelöli az amerikai elnököt a szerb-koszovói gazdasági kapcsolatok normalizálásáért, amely a Balkánon segíti elő a megbékélést.

SD undviker själva grundproblemet med bostadspolitiken | Bohusläningen

Jacobsson - bohuslaningen.se

Mind a norvég, mind a svéd politikus írásban is felterjesztette az amerikai elnököt a díjra.
   
Amerikai sajtójelentések szerint Donald Trump a napokban telefonon felhívta a két skandináv politikust, hogy köszönetet mondjon nekik.

MTI
Címkék: