Bakondi: a magyar-szerb határszakaszon próbálkoznak a legtöbben
2020. szeptember 30. 09:25

A magyar-szerb határszakaszon próbálkozik a legtöbb migráns bejutni az országba, de "aktivitás" van a magyar-román és a magyar-horvát határszakaszon is - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György elmondta, viszonylag sok migráns érkezik a balkáni útvonalon, amelynek kiindulópontja Görögország. Hozzátette, ott már büntetőeljárás is indult civil szervezetek ellen, amelyek információkkal segítik a migrációt.

A műsorban beszéltek arról is, hogy szerda hajnalban Röszkénél mintegy negyven migráns kisebb csoportokban, létrák segítségével megpróbált felmászni a határkerítésre és bejutni Magyarországra. Bakondi György azt mondta erről, hogy a migránsok megdobálták a határ mentén elhelyezett kamerákat majd a rendőröket is, valamint megrongáltak több rendőrségi járművet. Néhányan átjutottak a kerítésen, de őket elfogták - tette hozzá. Nem először történik ilyesmi - folytatta -, és jelezte, hogy a menekültügyi jogszabályok együttműködést írnak elő az adott ország hatóságaival, márpedig itt ennek "nyomát sem lehetett látni".

Bakondi György nehezen elképzelhetőnek nevezte, hogy az ilyen akciókat maguktól találják ki és szervezik meg a migránsok; hasonlónak nevezte a mostani helyzetet az alagutak kiásásához. "Tehát nyilvánvaló, hogy szervezett a segítségnyújtás, s ebbe beletartozik a megfelelő áthatolási pontok kiválasztása" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy valakinek a szerszámokat is biztosítania kell, és a tömeget is meg kell szervezni.

A belbiztonsági főtanácsadó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, valószínű, hogy a migránsok az ilyen akciókkal a hatóság reakcióidejét, határozottságát tesztelik. Abban bíznak, hogy a nagyobb csoportok lekötik a rendőröket, így mások át tudnak jutni - fűzte hozzá.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó