Áder: nincs jogunk szétrombolni a természetet
2020. szeptember 30. 18:46

Azonnali cselekvésre szólított fel Áder János államfő a Föld biológiai sokszínűségének megóvása érdekében. Bár az elmúlt években számos politikai döntés született a romlás megállítására, a helyzet ma mégis tragikusabb, mint valaha - jelentette ki a köztársasági elnök az ENSZ virtuális Biodiverzitás Csúcstalálkozójára küldött, szerdán elhangzott beszédében.

Nincs jogunk a sokmillió év alatt kialakult, érzékeny összhangot mutató természeti rendszereket szétrombolni. Nincs jogunk gyermekeink, unokáink életesélyeit csökkenteni. Erkölcsi kötelességünk változtatni" - szögezte le Áder János. Régóta tudott, hogy a biológiai sokféleség olyan ütemben csökken a Földön, amire 65 millió éve nem volt példa - hangsúlyozta az államfő -, ahogy az is ismert: nincs fenntartható fejlődés a természet biológiai sokszínűsége és szolgáltatásai nélkül.

"Mindannyian tudjuk, hogy nemcsak természeti környezetünk megóvása a tét, de az emberi faj jövője is" - hangsúlyozta.

Bár a média a biodiverzitás hanyatlása kapcsán az emblematikus állatokat, például a hópárducot vagy az óriásteknőst láttatja, Áder János a beporzó rovarok és a talajban élő gyökérgombák példáján mutatta be: hosszan sorolhatók a veszélyeztetett fajok.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó