Navalnij - Moszkva: Maas provokatív vádakat hangoztatott az ENSZ-ben
2020. szeptember 30. 22:05

Moszkva provokatívnak tartja Heiko Maas német külügyminiszternek az ENSZ Közgyűlése 75. ülésszakának általános vitája keretében tett bejelentését - közölte szerdán az orosz külügyminisztérium.

A moszkvai diplomáciai tárca állásfoglalásában közölte, hogy felfigyelt a Maas által Oroszország címére kedden intézett "vádakra, fenyegetésekre és ultimátumokra".

"Provokatívnak tűnik, hogy az Alekszej Navalnij (orosz ellenzéki politikus) állítólagos, a vegyifegyver-tilalmi egyezmény által betiltott harci vegyi fegyverrel történt megmérgezésével kapcsolatos alaptalan vádjainak megismétléséhez Németország ezúttal az ENSZ szónoki emelvényét használta fel" - hangzott az orosz külügyi kommentár.

"Ezeket a nyilvánosan hangoztatott koholmányokat úgy fogjuk fel, mint Berlin nyíltan ellenséges oroszellenes irányvonalának folytatását a Navalnij-ügyben, arra irányuló kísérletként, hogy a velünk való együttműködés elutasítása miatti felelősséget másra hárítsa át, és hogy a szövetségeseik és nemzetközi szervezetek háta mögé rejtőzzön" - fogalmaztak az orosz diplomaták.

Az orosz külügyi állásfoglalás szerint "különösen cinikusnak" tűnik ez a támadás annak tükrében, hogy a német fél semmibe vette az orosz főügyészség háromszori jogsegélykérelmét, amelyben bizonyítékot igényelt az "állítólagos mérgezésre", és hogy a berlini Charité klinika sem ad választ a kérdésekre, a közös nyomozásra vonatkozó orosz kezdeményezések pedig elutasításra találnak.  

A dokumentum szerzői - utalva arra, hogy a Nyugat szerint Oroszországgal nem lehet "a szokásos módon" folytatni az ügymenetet- azt írták, hogy Németország, valamint EU- és NATO-szövetségeseinek magatartása miatt éppen hogy a Nyugattal nem lehet semmit sem intézni, "amíg fel nem hagy azzal, hogy a provokáció és a csalás eszközeivel éljen és nem kezd el becsületes és felelősségteljes magatartást tanúsítani".      

Maas kedden azt mondta, hogy Navalnij megmérgezése "probléma az egész nemzetközi közösség számára". A német külügyminiszter elítélte a támadást mint a vegyifegyver-tilalmi egyezmény megsértését, és felszólította Oroszországot, hogy tegyen többet az ügy kivizsgálása érdekében.

Mint mondta, az Európai Unió fenntartja magának a jogot arra, hogy a történtek miatt szankciókat vezessen be Moszkva ellen. Maas egyúttal megköszönte Németország nemzetközi partnereinek "egyértelmű támogatásukat".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) technikai titkárságától, ahogy más esetekben korábban, most a Navalnij-üggyel kapcsolatban sem kapja meg "az együttműködés kívánt szintjét". Mint mondta, az orosz fél magasabb szinű együttműködést szeretne.

Megismételte: ahhoz, hogy a Navalnij-ügy kivizsgálásban tovább lehessen lépni, Moszkvának információra ellene szüksége Berlintől, Párizstól, Stockholmtól, vagy az OPCW-től.

MTI
Címkék:
  • Lezárulóban az egészségügyi dolgozók oltása
    Lassan lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, de folytatódik az idősotthonokban élők oltása - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
  • Életellenes fordulatot hoz Joe Biden elnöksége
    Biden már a választási kampány alatt is hangsúlyozta, hogy korlátlan számú, igényalapú abortuszra vonatkozó jogokat fog a szövetségi törvényben rögzíteni és azt az amerikai adófizetők pénzével finanszírozni, ezzel mintegy ellehetetlenítve azokat a tagállamokat, amelyek életpárti rendelkezéseket akarnának hozni.
  • Alantas gúnnyal ágyúzott kereszténység
    Egy ítélőmester, aki emberek sorsáról dönt, azzal a szélsőséges megfogalmazással élt, hogy a megjelent karikatúra jópofa, az átlag magyar állampolgár viccként fogja fel. 2015-ben Párizsban egy hasonlóan jópofa rajz miatt 12 ember halt meg és további 11-en megsebesültek. Igaz, az a rajz egy másik vallást gyalázott meg.
MTI Hírfelhasználó