Kiéheztetés - Lengyel politikusok bocsánatkérést várnak el
2020. október 1. 22:05

Lengyel politikusok bocsánatkérést várnak el a Lengyelország és Magyarország "kiéheztetéséről" szóló kijelentés kapcsán

Hivatalos bocsánatkérés iránti igényt fogalmaztak meg csütörtökön vezető lengyel politikusok, miután Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke kijelentette, hogy a jogállamiság miatt "ki kell éheztetni pénzügyileg" az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország.

Katarina Barley a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban tette ezt a kijelentést..

Barley nyilatkozata felháborító, "a legrosszabb történelmi képzettársításokat ébreszti" - írta Twitter-oldalán Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal miniszteri rangú vezetője. "Mondhatnánk, hogy a németeknek van tapasztalatuk a lengyelek éheztetésében és üldözésében" - tette hozzá a politikus, feltehetőleg Lengyelországnak a második világháborús német megszállására utalva.

Piotr Müller kormányszóvivő is úgy vélekedett: Barley "a legrosszabb történelmi emlékeket" idézte szavaival. "Bocsánatkérést várunk, a szégyenletes kijelentés visszavonását" - olvasható Müller Twitter-bejegyzésében.

A lengyel szenátus kormánypárti alelnöke, Marek Pek leszögezte: Barleynek nemcsak az általa használt szavakon kellene elgondolkodnia, hanem "azon is, nem éheztet-e ki egyúttal sok, Lengyelországban nagyszerűen kereső német céget".

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó