Az új belga kormány tagjai letették hivatali esküjüket
2020. október 1. 22:14

A flamand liberális Alexander de Croo miniszterelnök által vezetett új belga kormány tagjai, csütörtökön letették hivatali esküjüket Fülöp belga király előtt.

 A 15 miniszteri és az 5 államtitkári tárcát a koalíció felosztotta a flamand és a vallon liberális, szocialista és zöld pártok, továbbá a flamand kereszténydemokrata párt politikusai között.

Az új kabinetben külügyminiszteri portfóliót kapott Sophie Wilmés, az előző ügyvivői kormány miniszterelnöke, Petra de Sutter transznemű európai parlamenti képviselőt közigazgatásért felelős miniszternek nevezték ki. Charles Michel az Európai Tanács elnökének testvére Mathieu Michel digitalizációért felelős államtitkár lesz.  

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke Twitter üzenetben gratulált az új miniszterelnöknek.

 "Várom a közös munkát és szoros együttműködést az európai ügyek előmozdítása érdekében"- írta.

MTI
Címkék:
  • Budapest nem ezt érdemli
    Karácsony Gergely víziója a Városháza parkról csak a be nem tartott ígéretek listáján lesz újabb tétel.
  • Aba Sámuel, az első választott magyar király
    Aba Sámuel nemcsak kortársa volt Szent Istvánnak, de a sógora, egyben a nádorispánja is. Mindez azt sugallja, hogy támogatója, sőt, aktív résztvevője volt a szent király politikai programjának, a magyar társadalom gyökeres átalakításának. Ugyanakkor Szent István kijelölt utódjával, Péterrel szembefordult.
  • Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni
    A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.
MTI Hírfelhasználó