Fehér Ház: Trump elítélte a fehér felsőbbrendűséget, de a "szégyenteljes média" erről nem tudósít
2020. október 1. 23:38

Donald Trump amerikai elnök elítélte a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalmakat, de a "szégyenteljes média" erről nem tudósít - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján a Fehér Ház szóvivője.

Kaylegh McEnany arra reagált, hogy Trump kedden, az első elnökjelölti vitán a Proud Boys (Büszke Fiúk) nevű szélsőjobboldali csoport tagjaira utalva úgy fogalmazott: "lépjenek hátra és maradjanak készenlétben". McEnany szerint félremagyarázták az elnök szavait.

A szóvivő szerint Trump ezzel csupán azt próbálta mondani a szervezet tagjainak, hogy "maradjanak nyugton". Hangsúlyozta: az elnök már korábban, így közvetlenül a vita előtt is egyértelműen és nyíltan elítélte a fehér felsőbbrendűséget és az azt hirdetőket. Majd felolvasta Trump szerda esti sajtókonferenciájának leiratát, amely szerint egy újságíró megkérdezte az elnököt, hogy elítéli-e a fehér felsőbbrendűséget, mire ő azt válaszolta, hogy "mindig elítéltem ennek minden formáját".

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje a keddi vitán rasszistának nevezte Donald Trumpot, majd ezt a vádat megismételte szerdán is.

Közben a Breitbart című jobboldali lap úgynevezett "tényellenőrzésbe" fogott, vagyis ellenőrizni kezdte az elhangzott állítások valóságtartalmát. Az első elnökjelölti vita szövegének leiratát átnézve rámutatott: a vitában a műsorvezető azon kérdésére, hogy elítéli-e a fehér fajgyűlöletet, Trump igennel válaszolt. Pontosabban úgy fogalmazott: "természetesen". Majd ezt követte a vitatott - "maradjanak készenlétben" - kifejezés, amelynek értelmezése a Fehér Ház szerint az, hogy "maradjanak nyugton".

A Breitbart emlékeztetett arra is, hogy csak Donald Trumpot szólították fel a szélsőségesek elítélésére, Joe Bident nem, miközben Biden a radikális baloldali antifa mozgalmat nem volt hajlandó elítélni. Csak "idea és nem mozgalom" - fogalmazott a demokrata párti elnökjelölt.

MTI
Címkék:
  • Előjegyzésbe vetethetik magukat, akik kérnek majd oltást
    Internetes és levélben történő regisztrációs lehetőség nyílik, hogy aki kér majd koronavírus elleni oltást, az már most feliratkozhasson, előjegyzésbe vetethesse magát - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a közrádióban.
  • Budapest nem ezt érdemli
    Karácsony Gergely víziója a Városháza parkról csak a be nem tartott ígéretek listáján lesz újabb tétel.
  • Aba Sámuel, az első választott magyar király
    Aba Sámuel nemcsak kortársa volt Szent Istvánnak, de a sógora, egyben a nádorispánja is. Mindez azt sugallja, hogy támogatója, sőt, aktív résztvevője volt a szent király politikai programjának, a magyar társadalom gyökeres átalakításának. Ugyanakkor Szent István kijelölt utódjával, Péterrel szembefordult.
MTI Hírfelhasználó