Felminősítette Bulgáriát a Moody's
2020. október 10. 00:54

Felminősítette Bulgáriát a Moody's Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy kritikus fontosságú szakaszba jutott a bolgár euróövezeti csatlakozás folyamata.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Baa2"-ről egy fokozattal "Baa1"-re javította Bulgária devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú államadósság-kötelezettségeinek osztályzatát.

Az új besorolás kilátása stabil.

A Moody's osztályzati módszertanában a "Baa1" minősítés után már az elsőrendű "A" besorolási sáv következik.

A cég az osztályzatjavítás indoklásában a lépés elsődleges tényezőjének nevezi a bolgár euróövezeti csatlakozás folyamatában elért haladást, valamint az intézményrendszer és a szakpolitikai döntéshozatal ehhez kapcsolódó erősödését.

A Moody's felidézi, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) július 10-én felvette a bolgár fizetőeszközt az ERM-II árfolyamrendszerbe.

A valutauniós tagjelölt országok pénzeinek legalább két évet jelentősebb árfolyamkilengések nélkül el kell tölteniük ebben az átváltási mechanizmusban a tényleges eurócsatlakozás előtt.

Pénteki elemzésében a Moody's kiemeli: Bulgária felvétele az ERM-II rendszerbe - és az, hogy az erről szóló döntést a koronavírus-járvány okozta felfordulás kellős közepén jelentették be - a Bulgária által végrehajtott átfogó reformprogram eredménye.

E program keretében Bulgária maradéktalanul végrehajtotta azokat az intézkedéseket, amelyekre kötelezettséget vállalt az eurócsatlakozáshoz szükséges kulcsterületeken. Ezek közé tartozik a bankunió, a makroprudenciális felügyeleti rendszer megteremtése, a pénzmosás elleni fellépés keretrendszere és az állami vállalatok szabályozási kereteinek korszerűsítése.

Mindezzel párhuzamosan az EKB és a bolgár jegybank szoros együttműködést alakított ki a bankfelügyelet területén is - áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.
A hitelminősítő közölte: nézete szerint a reformprogram sikeres teljesítése tükrözi Bulgária eurócsatalkozási törekvésének hitelességét.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a koronavírus-járvány az idén a bolgár közfinanszírozásra is negatív hatást gyakorol.

A cég azt valószínűsíti, hogy a bolgár hazai össztermék (GDP) 2020-ban 3,5 százalékkal visszaesik, jövőre 2,7 százalékkal bővül.

Ebben a környezetben az államháztartási hiány a Moody's prognózisa szerint az idén eléri a GDP-érték 3 százalékát, de 2021-ben 1,6 százalékra csökken.

MTI
Címkék:
  • Hétfőtől új világ, erőből betartatjuk a szabályokat
    Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Avanti ragazzi di Pest…
    A Magyarkanizsán élő Túri Gábor lefordította a Lazio olasz futballcsapat himnuszát, az Avanti ragazzi di Buda című, 1966-ban írt éneket.
  • Karácsony tényleg katasztrófa
    A kormány továbbra is javasolja, hogy a budapesti városvezetés éljen a kormányzati segítséggel, és közösen tegyék lehetővé, hogy a 60 milliárd forintos megtakarításból 10 milliárd forintot a fővárosi önkormányzat 50 vadonatúj, környezetbarát trolibusz beszerzésére fordítson - írta a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.
MTI Hírfelhasználó