Szlovákia magyarlakta régióit is fejleszteni fogják az uniós pénzekből
2020. október 13. 21:54

Szlovákiában a kormány kiegyensúlyozottan kívánja elkölteni az európai uniós forrásokból származó pénzeket, és a fejlesztésekből a magyarlakta régióik sem lesznek kirekesztve - ígérte a közszolgálati TASR hírügynökség szerint Igor Matovic szlovák kormányfő kedden Pozsonyban, miután hivatalában fogadta Forró Krisztiánt, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökét és Berényi Józsefet, a párt alelnökét.

"Dél-Szlovákiára és Kelet-Szlovákia déli részére ez a kormány nem fog Szlovákia függelékeként tekinteni" - jelentette ki Matovic a találkozó utáni sajtóértekezleten.

Forró Krisztián újságírók előtt "fontosnak" minősítette, hogy az uniós pénzekből megvalósuló fejlesztéseknek a magyar közösség is érezze az előnyeit, és - mint fogalmazott - "Dél- és Kelet-Szlovákiában is megvalósuljanak beruházások".

"Ezekben a régiókban kulcsfontosságúak a fejlesztések" - tette hozzá Berényi József.

A szlovákiai magyar pártok és a magyar sajtó is a közelmúltban nyilvánosságra került kormányzati tervekben hiányolta a magyarlakta vidékek fejlesztését és a régiónak szánt nagyobb figyelmet.

Újságírói kérdésre válaszolva Igor Matovic "kényes kérdésnek" minősítette a kettős állampolgárság ügyét. Elmondta: kormánya azt tervezi, hogy lehetővé teszi egy másik állampolgárság felvételét azok számára, akik kötődnek egy másik országhoz. Kijelentését azonban nem pontosította.    
 
A szlovák belügyminisztérium már dolgozik a sokat vitatott törvény módosításán, amely a tárca sajtóosztálya szerint még október folyamán a kormány asztalára kerülhet. A kiszivárgott információk szerint azonban ez a módosítás sem tenné lehetővé azt, hogy a szlovákiai magyarok gond nélkül felvehessék a magyar állampolgárságot.

A szlovák miniszterelnök leszögezte: más szlovákiai magyar pártok képviselőivel egyelőre nem tervez tárgyalni, úgy véli, hogy az MKP reprezentatív képviselője a szlovákiai magyarságnak.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó